Скандално: ООН обвини Ватикана, че насърчава сексуалното насилие над деца

ООН обвини Ватикана, че „систематично“ приема политики, които позволяват на свещениците да насилват сексуално хиляди деца, съобщи Би Би Си.

Според организацията Светият престол трябва „незабавно да отстрани“ всички духовници, за които се знае или се подозира, че са насилници, и да ги предаде на светските власти.

Църквата би трябвало, освен това, да предаде архивите си за сексуално насилие над десетки хиляди деца, така че на виновниците, както и на „тези, които са прикрили престъпленията им“, да се потърси сметка, се казва в безпрецедентен и рязък доклад на Комитета на ООН по правата на детето.

Комитетът е силно притеснен, че Светият престол не е признал мащаба на извършените престъпления, не е взел нужните мерки спрямо случаите на сексуално насилие над деца и не е защитил децата, както и че е приел политики и практики, които са довели до продължаване на насилието и безнаказаността на виновниците, се казва в доклада.

Насилниците са били местени от енория в енория или други страни „в опит да се покрият престъпленията“, а заради кодекс на мълчанието, наложен на всички членове на духовенството под заплахата от отлъчване, случаите на насилие рядко са били докладвани на властите, пише още доклада.

През декември Ватиканът създаде комисия за борба с изнасилванията на деца от служители на Църквата. Според Комитета тази комисия трябва да разследва всички случаи на насилие, както и поведението на църковната йерархия спрямо тези случаи.

Препоръките на Комитета не са обвързващи и няма механизъм за прилагането им.

Очаква се по-късно днес Светият престол да излезе с изявление.