Спецчасти щурмуват пл."Независимост", напрежението в Киев ескалира

Украинските сили за сигурност започнаха тази вечер щурм срещу площад „Независимост” в центъра на Киев, където се намират близо 20 000 демонстранти, съобщи АФП. Срещу протестиращите се движат няколко машини с водомети и колони от бойци от специалните части „Беркут”. Около площада са заели позиция бронетранспортьори.

Малко преди това милицията призовава чрез мегафони демонстрантите да напуснат площада в центъра на Киев, защото се планира антитерористича операция, съобщи ИТАР-ТАСС. 

Демонстрантите призовават жените и децата незабавно да напуснат площада. Там се взривяват светлинно-шумови гранати. Протестиращите хвърлят срещу милицията петролни бомби и камъни, съобщава АФП. Няколко палатки на Майдана, окупиран от три месеца от антиправителствените демонстранти, са изгорели.

Междувременно украински демонстранти тази вечер отново окупираха кметството на Киев, което бяха евакуирали в неделя като условие от закон за амнистия на съдебно преследваните протестиращи, предадоха световните агенции. 

Трийсетина протестиращи се намират в сградата, където са инсталирали импровизирана лечебница. Отряди за самоотбрана на протестиращите охраняват кметството, което до 16 февруари бе окупирано в продължение на повече от два месеца и половина и се бе превърнало в „щабквартирата на революцията”, уточнява БТА.