Сваленият самолет срина рублата и руските акции

Доларът и еврото поскъпнаха с 60-70 копейки

Курсът на рублата и стойността на руските акции тръгнаха рязко надолу след като информационните агенции съобщиха за сваления от Турция руски самолет, съобщи finanz.ru.

Доларът прибави за около час 60 копейки и достигна 66.08 рубли, а еврото поскъпна със 70 копейки и прехвърли 70 рубли. Това ще се отрази добре само на руски компании, които изнасят суровини, тъй като утре те трябва да платят големи данъци на държавата в рубли, а за целта те трансформират част от валутните си резерви и така ще платят по-малко на държавата.

Веднага след информациите за сваления руски самолет, Централната банка на Русия спря кредитирането на руските банки. Бе намален и лимитът по неделните репо сделки с 40 милиарда рубли.

Фондовият пазар в Русия се срина и само за около два часа капитализацията на индекса ММВБ намаля със 120 милиарда рубли. Сериозно поевтиняха и акциите на „Газпром”, който има съвместен проект с Турция за нов газопровод- „Турски поток”.

Поевтиняха акциите и на най-голямата руска търговска банка- Сбербанк. Тя има своя дъщерна банка в Турция – DenizBank и се очаква да пострада при изостряне на отношенията между двете страни.