В Сената на САЩ: Русия открива нов фронт на Балканите

САЩ прехвърлят в Източна Европа тежка бронирана техника и военнослужещи в отговор на агресивната политика на Москва

САЩ ще прехвърлят в Източна Европа тежка бронирана техника и военнослужещи в рамките на операция “Атлантическа решимост”, съобщи Ройтерс, цитирана от(24часа) .

Военните ще бъдат пратени в Полша и балтийските страни, но ще се придвижват и по шосетата и железопътните линии в Румъния, България и Унгария.

САЩ ще пратят 3300 войници, 7 танка М1 “Абрамс”, около 140 бойни машини “Брадли”, 18 гаубици “Паладин” и 395 други транспортни верижни машини като част от учението. То е в отговор на агресивната политика на Русия.

Русия агресивно се опитва да укрепи позициите си на Балканите и президентът Тръмп смята да се противопостави на това, заяви държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео, цитиран от Ройтерс. На изслушване пред сенатската комисия по външните работи той обяви, че отделя много време за този въпрос и действа по разширяване на санкциите по отношение на Москва.

Според член на комисията Русия открива нов фронт на Балканите, действайки по сценария на хибридната война който използвала в Украйна - подкупване на медии, подкупване на официални правителствени фигури, опити да се сдобие с договори за доставка на нефт и газ. Комисията отбелязва, че в същото време в проектобюджета на Държавния департамент за финансовата 2019 г. разходите за помощ на редица балкански страни са намалени, в това число за Албания, Македония, Босна и Херцеговина. Според американски сенатор това може да се възприеме от Русия като сигнал, че САЩ нямат интерес към този регион.

Помпео призова министъра на отбраната Джеймс Матис да вдигне вторичните санкции спрямо някои страни, купуващи руско въоръжение.