Взеха ни храма в Рим по вина на Климент

Проточилата се сага с църквата в Рим, дадена на българите за ползване от покойния папа Йоан Павел II, ще получи неочаквано разрешение. Храмът "Св. Винченцо и Анастасио" на фонтана "Ди Треви" на пъпа на Вечния град е затворен за дълъг ремонт. В него не се допускат нито католици, нито православни

Ремонтът ще се проточи с години, защото нужната реконструкция изисква средства, които италианската държава не може да даде накуп. Затова Западната епархия на Българската православна църква ще получи нова църква, пише "Стандарт". 

Викариатът на Рим предлага два храма, в които българите в Рим могат да задоволяват духовните си потребности - "Св. Павел" и "Св. Екатерина". И двете също са в историческия център на Рим. Предстои митрополитът ни за Европа Антоний да огледа двата храма. И да избере този, който е по-подходящ за местното паство.

Отскоро е сменен и свещеникът ни във Вечния град. Духовните нужди на българите ще бъдат обгрижвани не от Климент Бобчев, а от отец Емил Ангелов от Загреб. Галактион решава съдбата на Климент. Проблемите с храма ни на фонтана "Ди Треви" са заради архимандрита, призна митрополит Антоний пред БНР преди дни.

Доверието беше загубено безвъзвратно пред Светия престол и пред Викариатството на Рома. При последната ни среща с кардинал Валини и с монсеньор Дзупи, на която присъстваха както представители от епархийския съвет на Западно- и Средноевропейската епархия, така и двамата посланици пред Светия престол и пред държавата Италия, ние станахме свидетели на истината, която ни беше съобщена от Римския викариат", призна дядо Антоний. 

В средите на духовенството се говори, че от Викариатството са се оплакали, че Климент и назначени от него хора на практика били превзели църквата на фонтана "Ди Треви". А по договор тя е дадена за служби в петък, събота и неделя - не за постоянно ползване през цялата седмица.