За пръв път от 17 години в Турция се проведе предизборен дебат

Основните претенденти за кметския пост на Истанбул – Бинали Йълдъръм и Екрем Имамоглу се изправиха един срещу друг в телевизионен дебат в неделя. Двучасовият двубой между тях беше предаван по всички канали в Турция. Всеки от кандидатите отговаряше в рамките на три минути на еднакви въпроси на модератора на дебата - журналистът Исмаил Кючюккая.

Това беше първият телевизионен дебат на високо ниво в Турция от 17 години насам.В началото на дебатите Екрем Имамоглу отбеляза, че е поискал да премери публично сили с опонента си преди изборите на 31 март.

Бинали Йълдъръм акцентира, че при пълно повторно преброяване на всички гласове в Истанбул не би имало съмнения и резултатът би се променил в негова полза.

Екрем Имамоглу отговори, че решението на Висшия избирателен съвет за отмяна на изборите за кмет се основава на нередовности в състава на комисиите, а не заради преброяването на гласове.

Според него най-големите проблеми на града са злоупотребите и разхищенията и се позова на доклад на турската сметна палата за проблеми при изразходването на над 750 млн. лири.

Бинали Йълдъръм отхвърли тези твърденията, както и обеща създаване на технологични центрове в града за намаляване на безработицата. Бившият премиер планира на младежите да се осигури безплатен достъп до общинските музеи, театри и спортни съоръжения, както и 10 гигабайта интернет. Екрем Имамоглу иска създаване на детски ясли, подслони за жени, пострадали от насилие, безплатен транспорт за младите майки.

Заключителното послание на Екрем Имамоглу беше за помирение и подчерта, че хората търсят „права, законност и справедливост“. Бинали Йълдъръм изтъкна успешните проекти през изминалите години и призова да се надгради върху тях.