Западът призова Косово и Сърбия да възобновят преговорите

Хашим Тачи и Александър Вучич

Хашим Тачи и Александър Вучич

Западните сили призоваха Сърбия и Косово да възобновят „спешно“ блокираните преговори и предупредиха, че липсата на напредък за решаване на спора пречи на мечтите им за членство в Европейския съюз. Призивът беше направен в съвместно становище на правителствата на Съединените щати, Великобритания, Франция, Германия и Италия. 

Петте западни сили заявяват готовност да се ангажират повече с преговорите, но само ако и двете страни дадат сигнал, че желаят компромис. Призивът и към Сърбия, и към Косово е да си подадат маслинова клонка за мир, пише в съобщението и се пояснява какви са конкретните мерки  - Косово да отмени 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки, които бяха въведени през ноември, а Сърбия да спре кампанията си против признаването на независимостта на Косово. 

След като преговорите между Белград и Прищина попаднаха ва задънена улица миналата година, Франция и Германия поеха сами инициатива да се опитат да възобновят диалога, като проведоха и среща на върха в Берлин през април. Напредък така и не беше постигнат, а планираната за юли нова среща на върха беше отменена. 

Решаването на спора между Сърбия и Косово е условие за напредъка на двете държави в процеса на евроинтеграция.