Женска гръд скандализира елита на планетата в Давос

Участнички в движението "Фемен", подкрепящо правата на жените, преминаха с голи гърди пред международния форум в Давос, където тази седмица се събра политическия и финансов елит на планетата.

Въпреки температурата минус 10 градуса по Целзий две французойки и една украинка не се посвениха да свалят дрехите си пред силите за сигурност и по шорти преминаха по алеята пред тях с възгласи "SOS Давос" и "Бедин сме, защото сме се родили жени". На гърдите им бяха изписани надписът SOS Davos и червени и бели цветенца. Скандалните дами надуха реферски свирки и прескочиха загражденията. Веднага след това бяха прибрани от охраната. Акцията продължи петнадесетина минути.

"Когато на икономически форуми се говори за жени, единствената тема, която се очертава, е как да печелим повече пари благодарение на жените, защото на тях винаги се гледа като на роби, на евтини работници, които може да се експлоатират, заяви украинската активистка" Инна Шевченко.

"Омръзна ни от тези мъже, които са под полицейска закрила, които ядат хайвер и пият шампанско, а претендират, че ги е грижа за съдбата на жените", добави тя. 

Припомняме, че само  преди година, на 21 януари 2012 г. украинки от "Фемен" протестираха пред Народното събрание в София голи от кръста нагоре, с боксови ръкавици и картонени боксьорски колани, изписани с лозунги на английски: "Жените не са боксови круши" и "Затвор за изнасилвачите".

Те поискаха промени в българската правосъдна система, които да защитават жените и децата от домашното насилие. Украинките припомниха, че всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, а осъдени почти няма.