Новият британски премиер Стармър назначи висшия си екип

Дейвид Лами е новият министър на външните работи

Киър Стармър

Киър Стармър

Киър Стармър започна работата си като премиер на Великобритания, назначавайки министерския си екип. Левоцентристката му Лейбъристка партия спечели убедителна победа на парламентарните избори, която сложи край на 14-годишното управление на консерваторите, предаде АФП. 

Той е първият министър-председател на лейбъристите след Гордън Браун през 2010 г.

Стармър назначи Дейвид Лами за министър на външните работи, а Рейчъл Рийвс стана първата жена министър на финансите в Обединеното кралство 

Тълпи от ликуващи лейбъристки активисти, развяващи знамена, се подредиха на "Даунинг стрийт" за речта на новия премиер, който обеща да възстанови Обединеното кралство, след като държавният глава крал Чарлз III му възложи да състави правителство.

"Сега нашата страна гласува решително за промяна, за национално обновление и завръщане на политиката към обществените услуги", заяви 61-годишният Стармър в първата си реч като министър-председател.

"Работата по промяната започва незабавно, но не се съмнявайте, че ще възстановим Великобритания", посочи той.

Риши Сунак призна поражението си по време на една мъчителна нощ за неговите консерватори, която отне постовете на поне 12 от висшите му колеги в кабинета, включително на предшественика му Лиз Тръс.

Лейбъристите преминаха границата от 326 мандата, необходими за осигуряване на абсолютно мнозинство в 650-местната Камара на общините в 04:00 ч. по Гринуич - обявяването на окончателния резултат се очаква днес, 6 юли.

Торите спечелиха само 121 места. 
Но Тим Бейл, професор по политика в университета "Куин Мери" в Лондон, посочи, че резултатът "не е толкова катастрофален, колкото някои прогнозираха" и че сега торите ще трябва да решат как най-добре да се борят.

Антиимиграционната партия на Найджъл Фараж "Реформаторска партия на Обединеното кралство" получи 5 места.

Опозиционната Либерално-демократическа партия измести Шотландската национална партия като трета по големина партия.

Поздравления към Стармър отправиха САЩ и европейските лидери, включително от германския канцлер Олаф Шолц, който заяви, че той ще бъде "много добър, много успешен" министър-председател.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че двете страни "ще продължат да бъдат надеждни съюзници".

Бившият американски президент Доналд Тръмп поздрави своя почитател Фараж за спечелването на мандат в британския парламент от осмия си опит, но забележимо пропусна да спомене Стармър. /БГНЕС