Новият закон за руското гражданство е оръжие за окупация на страните от бившия СССР и Източна Европа

Законът за гражданството е преди всичко част от големия имперски план на Путин

руски паспорт, гражданство, поданство, оръжие за окупация, бившите страни от СССР, Източна Европа, война, съотечественици, Путин

руски паспорт, гражданство, поданство, оръжие за окупация, бившите страни от СССР, Източна Европа, война, съотечественици, Путин

Под разпоредбите на този закон попадат десетки милиони от тези, които кремълските телевизии наричат "рускоезични съотечественици"

Наличието на милиони потенциални граждани на Русия, живеещи на територията на страните от възможното разширяване на НАТО ще бъде още един коз в преговорите с Байдън

Игор Яковенко, kasparov.ru

В края на 2021 година Владимир Путин сложи под елхата още един подарък за страните от бившия СССР и източноевропейските страни от така наречения "съветски блок": новият закон за гражданството на РФ, който превръща самата институция на руското гражданство в оръжие за окупация на бившите републики и страните от Източна Европа.
Как работи това оръжие може да се види в непризнатите и самообявили се "ДНР" и "ЛНР", а също така в Абхазия и Южна Осетия.
Отначало се провежда масова раздаване на руски паспорти, а след това се раздава вопъл: "Ей, на ваша територия е пълно с руски граждани, а вие се отнасяте лошо с тях, ние няма да ви позволим да ги тормозите и заради тяхната защита сме принудени да ви окупираме и да вкараме на ваша територия войски и бронирана техника".
"Паспортите от хеликоптер" в новия путински закон се нарича "процедура по опростяване на получаване на гражданство".
Тя се отнася до над 20 категории лица.
Според новия закон 

руско гражданство могат да получат:

- граждани на бившия СССР и техните деца, участници в програми по доброволно преселване;
- хора, които имат близки роднини-руснаци, живеещи в Русия;
- потомци на тези, които постоянно са живеели на територията на Руската империя или СССР,
По опростената процедура руски граждани могат да станат:
-  съотечественици (граждани на бившия СССР и техните деца, участници в програмите за доброволно преселване);
- тези, които имат близки роднини руснаци, живеещи в Русия;
- потомци на тези, които постоянно са живеели на територията на Руската империя или Съветския (в пределите на границите на Руската федерация);
- граждани на бившия СССР, които са живеели на територията на Русия към 6 февруари 1992 година;
- родените на територията на Русия до 6 февруари 1992 година;
- тези, чиито поне единият от родителите в деня на раждането им е бил гражданин на бившия Съветски съюз и постоянно е живял на територията на РСФСР.
Според експерти под разпоредбите на този закон попадат десетки милиони от тези, които кремълските телевизии наричат "рускоезични съотечественици".
Отделно трябва да бъдат отбелязани двете нови "юридически конструкции": "граждани на бившия СССР" и "потомци на тези, които са живеели на територията на Руската империя или СССР". 
Тоест, не само Украйна, Беларус, страните от Прибалтика, но и Полша и Финландия и дори Аляска, трябва да живеят в страх, че в някакъв момент на тяхна територия може да се окаже известно количество хора с руски паспорти, чиито права путинска Русия във всеки един момент може да прецени, че са нарушени.
И ако такова развитие на нещата ви изглежда невероятно, нека ви припомня, че и окупацията на част от територията на Украйна съвсем неотдавна също ни изглеждаше някаква фантазия.

Путинската "въображаема империя",

 тоест, империя, съществуваща в значителна степен във въображението на Путин има чертите на вещество, намиращо се в газообразно състояние.
В този смисъл тя може да заеме цялото свободно пространство.
И стига в някоя страна да се образува и най-малката цепнатина, в нея веднага ще проникне "газообразният Путин".
Дали във вида на "учтиви зелени човечета", дали в собствения си облик, тоест във вид на газ, който е главното икономическо оръдие на Путин.
Освен оръжие за разширяване на империята, новият закон за гражданството има и вътрешноруска функция.
Доколкото в Русия гражданството полека се превръща в поданство.
Разликата на гражданството и поданството е в това, че гражданите са равни и са в ранвноправни отношения със своята страна, а поданиците се намират в зависими отношения с управниците на страната.
Преместването в посока към поданство в новия закон засега не е радикално, но вече е забележимо по разширяването на правомощията на президента.
Новият закон разширява правомощията на държавния глава по отношение на това кои лица да получат гражданство по опростената процедура.
Президентът може да определя категориите на такива лица по свое усмотрение, за всякакви цели.
Освен това чертите на поданството приличат на придобитото гражданство: от придобито гражданство могат да бъдат лишавани за тежки престъпления сред които: тероризъм, престъпление срещу държавата, наркопрестъпления.
Тоест, "новите" граждани са хора втора категория, по същество поданици, които във всеки момент могат да бъдат лишени от гражданство, а Законът за гражданството е преди всичко част от големия имперски план на Путин.
През януари Путин ще се срещне с Джо Байдън и наличието на такъв аргумент, като милиони потенциални граждани на Русия, живеещи на територията на страните от възможното разширяване на НАТО ще бъде още един

коз в преговорите

Някои впечатлителни коментатори решиха, че този закон е написан, за да бъдат лишени от гражданство Навални и други опозицонери. 
Това не е така.
Поне засега не е.
Засега възможността от лишаване от гражданство се разпространява само върху "новите граждани".
Но е много вероятно на Кремъл да му хареса и да разшири действието му върху всички граждани на Русия.
Нали не се заблуждаваме, че Конституцията и член 15 от Всеобщата декларация на човека изобщо ще им направиха впечатление.
Моля, бъдете сериозни и не произнасяйте тези думи пред тях, че ще умрат от смях...

Превод: Faktor.bg