Решението да дадем ракети С-300 на Украйна разгневи опозицията

То беше прието на закрито заседание

Опозицията в НС реагира остро на решението на мнозинството да изпратим на Украйна ракети за С-300 и патрони. Проектът за това решение, прието на закрито заседание, беше внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Предстои да предоставим на Украйна зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р, които са технически неизправни - те може да бъдат ремонтирани, но страната ни не разполага с възможност да го напарви. Заедно с тях ще изпратим и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм, които са с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи.

 По време на дебатите в пленарната зала проектът за решение срещна силен отпор и остри критики от страна на опозицията в лицето на “Възраждане”, БСП и ИТН. Близо час отне започването на дебата по същество като всяка от трите гореизброени партии искаше почивка, за да се осигури време на заседанието на дойде министърът на отбраната Тодор Тагарев, директорите на разузнаването и др.

Христо Гаджев от ГЕРБ заяви, че България ще предостави боеприпаси, които към момента са неизправни за българските военновъздушни сили. “Те няма как да се ползват”, уточни той. Гаджев коментира, че МО е направило опит да бъдат ремонтирани зенитно-управляемите ракети, но той е бил неуспешен. Според него минималният обем военна помощ, който ще предоставим по никакъв начин няма да навреди на бойната готовност на българската армия.

Остри реакции и критики дойдоха от БСП, ИТН и от “Възраждане”, които се обявиха против предоставянето на допълнителна военна помощ на Киев. В крайна сметка по искане на “Възраждане” началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев бяха изслушани на закрито заседание като те трябваше да дадат повече информация на депутатите относно състоянието на българската армия и точното въоръжение, което се предлага за предоставяне на Украйна.

Проекторешението е внесено от Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев, Кирил Петков и Христо Гаджев. /БГНЕС