Обвинените в шпионаж българи са в три различни затвора във Великобритания

Българското посолство е поискало информация за затворническите им номера

Тримата българи, обвинени в шпионаж на Острова, са задържани, съобщи посланикът ни във Великобритания Марин Райков. 

Българското посолство е поискало информация за затворническите номера на сънародниците ни. Те са арестувани в три различни затвора, съобщи Нова ТВ.

Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са заподозрени, че са шпионирали в полза на Русия българската диаспора в Англия.

Първоначално те бяха задържани по подозрение в престъпления по Закона за служебната тайна, но впоследствие им бяха повдигнати и обвинения за притежание на фалшиви паспорти и други документи.

Tримата българи, арестувани по подозрение в шпионаж в полза на Русия, са се представяли за журналисти, за да извършват наблюдение на цели в Лондон и Европа, съобщи британският „Дейли мейл“.

Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са сред петимата души, арестувани през февруари по силата на британския Закон за служебната тайна след обиски на имотите им в Лондон и Грейт Ярмът в Норфолк. МИ5 е предала разузнавателните данни на полицията.

Те са обвинени съгласно британския Закон за документите за самоличност в притежание на 19 фалшиви документа с "неправомерни намерения", между тях паспорти, лични карти и документи за Великобритания, България, Италия, Испания, Франция, Хърватия, Словения, Гърция и Чешката република.

По последни българите са обвинени и в това, че са се представяли за журналисти от американски телевизионни компании, след като Скотланд Ярд е открил фалшиви прескарти и служебни облекла на каналите Discovery и National Geographic, съобщава „Таймс“.