Няма да спрем! Всяка неделя протести срещу убийците с шофьорски книжки

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Граждани се събраха на национален протест в столицата срещу войната по пътищата, организиран от близки на загинали в катастрофи.

Протестните плакати гласят "Справедливост за Васко, Георги и Светли", "Политиците, убийци на народа".

След това протестиращите ще се отправят към пешеходната пътека на ул. "Шишман" и ул. "Гурко", където загина 15-годишният Филип, който миналата събота беше пометен от пиян шофьор.

Петя Иванова е доведена майка на Васко, който беше зверски убит на 18 ноември 2020 г. на пътя. „Ние получихме Васко в закован ковчег и не можахме да се сбогуваме с него“, разказа жената пред БГНЕС.

Заедно с още 54 семейства настояват за спешна лидерска среща с всички лидери на парламентарни групи, затова че чакат с години експертиза, с месеци – кръвните тестове. „Чакаме с години съдебни дела. През това време убийците са на свобода с шофьорски книжки. Те продължават да шофират. Те се чувстват безнаказани. Те знаят, че няма проблем да се качиш пиян, дрогиран и да настъпиш газта, да премажеш деца, да убиеш Явор и Ани, да убиеш Филип на пешеходна пътека и да продължиш живота си по начина, по който е бил сега“, заяви Петя Иванова.

Жената е категорична, че не може убиец на три деца и двама полуинвалиди трета година да обикаля по морските курорти. „Няма да спрем! Всяка неделя в 18 ч. в цяла България започват протести, заедно с майката на Митко от Цалапица, докато господата депутати не осъзнаят за какво са вътре и няма тази спешна лидерска среща, за която 3 г. всички родители се борим“, обяви тя.

Петя Иванова подчерта, че ако има много тежки присъди и незабавно се влиза в затвора, следващият, който ще се качи пиян в колата, ще си помисли дали да го направи. Тя добави, че депутатите не са запознати с пътния травматизъм и правят промени на парче.

„Само че нашите деца плащат цената. Утре искам всички 240 депутати да се съберат и да отидат пред майката на Филип на погребението и да я погледнат право в очите и да й обяснят защо поредният пиян джигит на пътя уби Филип само на 14 г., защото той не е навършил 15 г. Да обяснят на родителите на Явор и Ани защо тяхното дете е в гроба, убиецът е на свобода срещу подписка. Да обяснят на родителите на Васко, Георги, Светли защо убиец на три деца трета година продължава да обикаля заведенията. Да излязат всичките тези 240 депутати и да дадат обяснение“, каза още почернената майка.

Константин Поборников е учител в столично училище. „Причината, поради която съм тук, е фактът, че в последна време ставаме свидетели на все повече странности. Крайно време е хората, които отговарят за това, да започнат да следват законите, които самите те са избрали да следват под някаква форма“, каза той пред БГНЕС.

Според него чувството за безнаказаност не е само при шофьорите, които се качват зад волана пияни и дрогирани. „На всяко едно кръстовище в столицата, и на само в столицата, има камери и могат веднага да се намерят хората, които карат с превишена скорост, минават на червено, не спазват някакви знаци за движение по пътищата. Просто трябва воля за това, че тези хора трябва да си понесат наказанието за това, че са направили нещо, което е извън рамките на закона“, отбеляза протестиращият. Неговият призив към хората е да спазват законите.

На мястото, където миналата събота Филип беше убит, десетки хора оставиха цветя, за да почетат паметта на момчето, което не успя да навърши 15 г.

Беше отдадено и едноминутно мълчание в памет на всички загинали от катастрофи. Мъката на хората е огромна и се молят да няма повече почернени семейства. /БГНЕС