NYT: Путин не срещна подкрепа на срещата на БРИКС

Членовете на групата имат разнопосочни интереси

Владимир Путин

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин, който разпали войната срещу Украйна, се опита да използва срещата на БРИКС в ЮАР, за да привлече страните от групата на своя страна. Форумът обаче беше съсредоточен върху разширяването на блока и отношенията със западните страни, пише The New York Times.

Срещата в южноафриканския Йоханнесбург беше открита с видеообръщение на Путин, който не дойде лично (вместо него присъстваше руският външен министър Сергей Лавров), защото се бои да не бъде арестуван след издадената от Хага международна заповед за арест. В изявлението си пред лидерите на Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка Путин обвини Запада за излизането на Русия от зърнената сделка. Според него на Русия не са осигурени необходимите условия да изнася храни. По време на действието на сделката обаче експортът на такава продукция от Русия достигна рекордно ниво.

Макар че войната в Украйна и зърнената сделка се обсъждаха на форума, нито една от участващите страни не подкрепи позицията на Русия, отбелязва The New York Times.

Членовете на БРИКС имат твърде разнопосочни интереси, поради което е трудно да намерят общ език, но те имат и много общо. Бразилия, Индия и ЮАР биват критикувани от Запада заради това, че още не са осъдили руската инвазия в Украйна, те обаче се стремят да останат в добри отношения както със САЩ и ЕС, така и с Китай и Русия. В БРИКС има опити организацията да се разглежда като ядро на дипломатически и икономически блок, който трябва да противостои на алиансите, доминирани от Запада.

Министърът на търговията на Китай Ван Вентао обаче заяви от името на китайския лидер Си Дзинпин, че БРИКС "не е място за тренировки за вземане на страна и създаване на противоборство между блоковете".

Припомняме, вчера президентът на Бразилия Лула да Силва заяви, че не Бразилия не е съгласна БРИКС да е контрапункт на САЩ и Запада.

Превод Faktor.bg