Обиските в офиси на Настимир Ананиев са по Европейска заповед за разследване от Белгия

Незаконен трафик на упойващи средства, пране на пари

В изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена в Кралство Белгия, и след разрешение на Софийския градски съд, се извършват действия по претърсване и изземване на адреси в София.

Това официално съобщиха от Софийската градска прокуратура, след като тази сутрин полиция и жандармерия влязоха в офиси на депутата от ПП-ДБ Настимир Ананиев.

"СГП изпълнява Европейска заповед за разследване /ЕЗР/, издадена от съдия-следовател на първата инстанция в гр. Антверпен, Кралство Белгия, във връзка с разследване за организирана престъпна група, незаконен трафик на упойващи средства и психотропни вещества, изпиране на приходи, придобити от престъпление с участието на белгийски физически и юридически лица и български юридически лица.

В тази връзка СГП е поискала разрешение от Софийския градски съд /СГС/ за извършване на претърсване и изземване на адреси на територията на гр. София. На основание издадена ЕЗР от Кралство Белгия съдът е разрешил извършването на процесуалните действия, в чиято реализация участват и органите на МВР." - информираха от СГП.

По-рано днес Ананиев коментира в парламента, че е научил от медиите за акцията в офисите му.

“Не може журналистите да разберат преди нас какво се случва. За мен това е политическа бухалка. Ако искат документация, ще я предоставим и ще съдействаме. Чух се с мениджъра, прави се разследване на белгийска фирма, която сме обслужвали и искат документацията. Не разбрах дори коя е белгийската фирма.” - каза още Ананиев, чиято счетоводна къща обслужва различни български и чуждестранни компании. /БГНЕС