Обрат в Конгреса: Републиканецът Джонсън вече настоява за помощ за Украйна

Възможно е везните да натежат в полза на демократите, които настояват на Украйна да бъде предоставена нова военна помощ

Майк Джонсън, снимка:БГНЕС

Майк Джонсън, снимка:БГНЕС

Предстои Конгресът на САЩ да гласува законопроекти за чуждестранна военна помощ - за Украйна и Израел. От месеци американската помощ за Украйна е блокирана от републиканците в Конгреса и се подкрепя от демократите. Републиканският конгресмен Майк Джонсън (Луизиана) обаче може да наклони част от консерваторите в подкрепа на помощта за Украйна след знакова смяна на позицията си, съобщава американските медии.

В знаково изказване говорителят на долната камара (Камарата на представителите) Джонсън неочаквано изрази подкрепа за законопроектите, като каза, че помощта за Украйна е изключително важна.

"Председателят на Камарата Майк Джонсън ще се осланя силно на демократите, за да придвижи през следващите дни поредица от законопроекти, предвиждащи помощ за Украйна, Израел и други демократични съюзници в чужбина - стратегия, която признава нюансите на управлението в разделения Вашингтон, но също така увеличава риска от отстраняването му от недоволните консерватори", отбелязва вашингтонското издания The Hill, цитирано от Офнюз.бг.

Преди това Джонсън отхвърли законопроект за чуждестранна помощ, одобрен в Сената. Тази инициатива беше подкрепена от демократите. Според анализатори така говорителят се опита да смекчи позицията на острите републикански критици и да възприеме по-консервативен подход към спорната чуждестранна помощ. В същото време той прокарва законопроект за сигурността на границите, който също има за цел да привлече консерваторите за гласуване.

Медиите подчертават, че тази стратегия на Джонсън за насърчаване на почти 100 милиарда долара чуждестранна помощ е довела само до влошаване в редиците на неспокойната републиканска десница и е повишила риска за оставането му на поста.

Няколко републиканци заявиха, че няма да подкрепят инициативите на Джонсън. По-конкретно, тримата най-твърдолинейни републиканци в Комитета по процедурите ще се противопоставят на поднасянето на законопроектите за гласуване, пише The Hill.

Въпреки силните критики Джонсън миналата седмица получи подкрепа от бившия президент Доналд Тръмп, който каза, че председателят "върши много добра работа", припомня изданието.