Българите в чужбина застават зад вариант "гласуване по пощата" на предстоящите избори

снимка: интернет

снимка: интернет

В продължение на консултациите, които Румен Радев провежда във връзка с предстоящите парламентарни избори, днес държавния глава и вицепрезидентът Илияна Йотова проведоха видеоконферентна връзка с представители на български организации зад граница. По време на разговора, президентът изтъкна, че "гласувайки българите в чужбина всъщност укрепват и своята духовна връзка с Родината и ангажираност с обществено политическия живот в България, което е изключително важно", предаде БГНЕС.

Възможност да изразят своята позиция имаха наши сънародници, които живеят и работят в различни краища на света.

Атанас Пеканов, който живее в Австрия, каза, че по отношение на изборите в чужбина сега е моментът, в който да мислим за изменения, които така или иначе са приети в други страни като гласуване по пощата.

"Избирателният кодекс наистина дължи много на българите в чужбина. От една страна, конкретно за Великобритания, невъзможно е на една от най-активните диаспори, наброяваща над 200 000 души да се очаква да гласуваме с 35 секции при отсъствие на всякакъв начин да гласуваме дистанционно, затова пощенското гласуване, според мен трябва да е приоритет не само по здравни, но и по конституционни причини и не може да се отлага повече", каза Мария Спирова, също живееща на Острова.

Ясен Буташков, който живее в Германия, говори за блокадата на хора в определени райони, където има много заразени от COVID-19 да не могат да излизат на повече от 15 км от населеното място, в което живеят и че такова ограничение има в някои области на Германия. "Във връзка с това, което казах и тези 15 км ограничение за пътуване от мястото където живеем, може би трябва да се помисли за някакво решение, ако все пак не се направи избор по пощата, така че в местата, където има що годе концентрация на български граждани, да може да се организира допълнителна избирателна секция", каза той.

Красимир Гаджоков от Канада каза, че е нужно дистанционно гласуване. „И предвид това колко сложно е все пак електронното гласуване и какво е нивото на доверие в него в обществото, може би наистина най-удачно е да се наблегне на гласуване по пощата”, каза той.

Диана Иванова, която живее в Испания, каза, че най-оптималният вариант е да се изпращат по поща гласове. „Но трябва да бъде измислено добре схемата и система, за да бъдат сигурни българските избиратели, че гласът им отиват на място”, каза тя.