Петър Славов: ЦИК се готвят пак да провалят следващите избори или чакат парламентът да отложи машинното и електронното гласуване

Петър Славов

Петър Славов

Днес се проведе поредното дело, което бившите депутати Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев водят с Гражданска платформа срещу ЦИК за машинно или електронно гласуване.

 Изборният кодекс още през месец август 2019 г задължи ЦИК, след местните избори НАВСЯКЪДЕ и САМО машинно да може да се гласува! Половин година по-късно (и около година преди задаващите се редовни избори за НС), нищо реално не е свършено.  Положението с електронното гласуване е същото, че и по-зле: дори план-график за въвеждането му още няма, а по закон той трябваше да е готов най-късно до  март тази година.
Изводът след поредното дело е, че ЦИК или се готви да провали следващите избори, неосигурявайки легитимния законов способ за гласуване, или (отново) чака ГЕРБ, БСП и т.нар. патрЕоти да отменят или отложат машинното и електронното гласуване.

Цик се оправдават, че щели да правят анализи и според тях изборите се подготвяли след тяхното насрочване - т.е. като президентът издаде указа 2 месеца преди изборния ден. Според ЦИК, ако отсега започнели да готвят провеждането на изборите и купели машини,  това означавало все едно, сега да напечатат бюлетините?! Идиотска логика,  но това е положението”, коментира пред Faktor.bg Петър Славов.

Припомняме и горещите въпроси, които бившите депутати изпратиха преди време до ЦИК, но ясни отговори на тях все още няма:
1. Какви мерки са предприети и какви допълнителни мерки предвиждате и в какъв срок, за да се осигури необходимия минимум машинни терминали за провеждане на следващите избори, съгл. пар. 39 от ЗИД на ИК? 

2. Ще има ли готовност ЦИК за осигуряване на машини във всички секции още към м.март 2020, в хипотезата на евентуални предсрочни избори през 2020 г? 

3. Как ще бъдат осигурени необходимите машинни терминали – отново ли ще се наемат, или ще се придобият, предвид трайния ангажимент на законодателя към използване на машинно гласуване на всички видове избори, с изкл. на избори за местни органи на властта? 

4. Какви мерки са предприети и какви допълнителни мерки предвиждате и в какъв срок, за да се изготви пътната карта за провеждането на експерименталното дистанционно електронно гласуване, съгл. пар. 145 от ЗИД на ИК до 31.03.2020г.? 

5. Какви мерки предвижда ЦИК, за да гарантира безупречното провеждане на машинното и дистанционното електронно гласуване – напр. срок за осигуряване на машините, одит, тестове и др. в какъв срок ще ги проведе? Ще се даде ли възможност за независим граждански контрол върху сигурността (включително софтуер е хардуер) на машинното гласуване. 

6. След като опитът от Евроизбори 2019г. показа, че цената за еднократен наем практически е идентична с цената за закупуване на машините, ще предприеме ли ЦИК мерки за придобиването им да оправдани цени и по начин /напр. директно от друга партньорска държава от ЕС и без посредници/, по-който те да могат да се използват 10 и повече години подред и така да се гарантира себестойност на един „машинен“ глас съпоставима с тази на „хартиения“, но при много по-висока степен на сигурност на вота и преференцията на отделния гражданин? 

7. Какви мерки ще предприеме ЦИК, за да се избегнат проблемите при неподготвеността на членовете на СИК за работа с машинните терминали на Евроизбори 2019? Кога планирате да проведете обучения и ще бъдат ли отворени за наблюдение от граждански организации?