Представител на Столична община се появи със заповед на кмета за прекратяване на Луковмарш

Участниците в събитието се насочиха на групи към къщата на ген. Христо Луков за церемония

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Шествие в памет на ген. Христо Луков, познато също така под името „Луковмарш“, бе организирано от неговите почитатели, предаде репортер на БГНЕС.

По-рано през деня се проведе контрапротест срещу марша на националистите. Провеждането на „Луковмарш“ беше забранено със заповед на кмета на София Васил Терзиев преди дни, защото шествието не е съгласувано със Столична община.

Това обаче не попречи на стотици да се съберат в района на НДК, за да проведат шествието. Полицията беше заградила целия район около НДК и проверяваха всички, които влизат. В близост до пилоните на НДК група не беше допусната да влезе и това доведе до скандиране на името на ген. Христо Луков.

Протестиращите обясниха, че до момента съдът е обявил всяка една издадена заповед за нищожна и казаха, че ще отидат да поднесат цветя и венци пред къщата на ген. Луков.

Според организаторите на събитието Христо Луков е един изключителен български герой, който е отдал живота си в служба на народа.

Представител на Столична община, който донесе заповед на кмета на столицата Васил Терзиев, с която събитието се прекратява а, ако заповедта не бъде изпълнена, се носи наказателна отговорност. В крайна сметка протестиращите на групички се насочиха към къщата на ген. Христо Луков. Около 19.00 часа там ще се проведе церемония.

Към момента всичко преминава без инциденти и при засилена охрана на полицията.