Най-студеният април у нас е през 1997 г., рекордът е по 5-6 дни сняг в столицата

В средата на 90-те е имало до 300 см сняг в планините

Снеговалежът не само не е необичаен, но ако се върнем 60 г. назад и преброим колко дни със снежна покривка е имало в София, е имало доста случаи на сняг през април. Като рекордьори са средата на 90-те години, когато е имало по 5-6 дни сняг през април в столицата. Това разказа климатологът д-р Симеон Матев пред Нова тв.

Той даде пример с 1997 г., когато е бил най-студеният април в нашата история не само за София, но и за цялата страна. През 1996-1997 г. снежната покривка в планините бе 250-300 см. Това не е толкова рядко явление, и през последните години имаме сняг през април.

Ако върнем от 2000 г. насам, за разлика от другите месеци, април показва зъби и рога, опълчва се на глобалното затопляне, има години с отрицателна аномалия, макар повечето време да е било по-топло.

Още миналата седмица на места в Източна България падна под минус 8 градуса, там на места плодове на дърветата няма да има. В цялата страна растенията не са се развили чак толкова, че да пострадат, въпреки това ще има поражения. Но ще има още критични минимални температури за овошките, прогнозира Матев.

Студеното и хладно време ще продължи и следващата седмица. Около четвъртък-петък ще има повишение на температурите. Но ще има условия за превалявания. По сериозните валежи ще са на 10-11 април, особено в източните части на страната.

Като нямаме зима, когато му е времето, зимата идва, когато тя си пожелае, коментира метеорологът. Температурите са с 8-10 градуса под обичайните. Но извадихме късмет, защото Белград си счупи рекорда за снежна покривка през април - там тя е 17 см, обясни Матев. Но обилните снеговалежи поне за тази седмица приключиха, допълни той. Това бил един от най-дългите поднормени периоди, които имаме изобщо.

Ако април е дъждовен, годината ще е добра, така че не трябва да униваме, заключи Матев.