380 дела, свързани с мигранти, са образувани в Районната прокуратура в Бургас

380 дела, свързани с мигранти, са образувани в Районната прокуратура в Бургас. Заради безпрецедентния натиск от Окръжната прокуратура свикаха спешна среща с ръководсството на бургаската полиция, началниците на районни полицейски управления, областния управител на Бургас Мария Нейкова и кметовете на общини.

Административният ръководител на Окръжната прокуратура Георги Чинев обобщи:

"В обобщение мога да кажа, че няма ръст на битовата престъпност, което е успокояващ факт, но има ръст, и то значителен, на престъпленията, респективно на досъдебните производства, свързани с мигрантската вълна. Също наблюдаваме ръст и на пътно-транспортните произшествия, в резултат на които е причинена смърт след употреба на наркотични вещества, техните аналози и алкохол".

Профилът на каналджиите е променен, заяви заместник-директорът на Бургаската полиция комисар Емил Павлов:

"Това, което прави впечатление, е, че към момента от началото на годината имаме установени извършители от 17 различни държави. Говорим за Германия, Франция, не само държави от Източния блок, така, че може да се каже за това, че в действителност профилът на трафикантите се е променил".

128 досъдебни производства са образувани след разкриването на 7 полицейски контролно-пропускателни пункта на входовете и изходите на Бургас, заяви още комисар Павлов.