Емануил Йорданов: Дали ако бъде отстранен Гешев, няма да бъде назначен Гешев-2

Емануил Йорданов

Емануил Йорданов

„Мария Габриел никога не е говорила за върховенството на закона и правота в битието ѝ на еврокомисар и затова всички сме изненадани от направените заявки. Много други еврокомисари и български евродепутати са говорили по темата, но тя никога не се е занимавала с това, въпреки силния си глас като еврокомисар. Вероятно тя самата ще каже, защо е стигнало до извода, че трябва да се сменя Иван Гешев“, коментира пред бТВ бившият служебен министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Нейното опасение е, че се прибягва до смяна на човека, за да се възпроизведе определен модел.

„Прагът на търпимост беше преминат. Освен това не зная доколко въпросът за варненската дупка няма отношение по случая. Като че ли доста хора не си спомнят за този случай, но ми се струва, че точно последните дни чух за някаква възобновена проверка на прокуратурата“, коментира темата и Емануил Йорданов.

Според него има опасност да се запази модела, но „има и една друга опасност, която не бива да се пренебрегва – дали ако бъде отстранен Гешев, няма да бъде назначен Гешев-2“.

Той допълни, че има много кандидати за „Гешев-2“.

Той обясни, че Гешев е назначен от Бойко Борисов и е нормално Борисов да го уволни през Мария Габриел. Прагът на търпимост е преминат и не може да лягаме и да ставаме с главния прокурор и той да е екскурзиантът на републиката, заяде се Йорданов.

Явор Нотев, бивш зам.-председател на Народното събрание коментира, че България се намира в ситуация преди конститутирането на правителство и в този момент това противоборство между основните партии прие и тези форми на битка между партиите. Ходът на ГЕРБ за отстраняването на главния прокурор е късен катарзис. Този ход поставя ПП-ДБ в твърде деликтна ситуация, посочи Нотев.