Кьовеши на въпрос има ли доверие на българския главен прокурор: "Без коментар"

Лаура Кьовеши

Лаура Кьовеши

"Най-висок брой жалби сме получили от България – това показва определено ниво на доверие в Европейската прокуратура, което е важно. Показва добра воля в забелязването и проучването на подобен вид  престъпления. Можем да получим информация от другите европейски институции, агенции и органи. Можем да получим информация от държавните власти, по-конкретно от прокуратурите, но и от други агенции и правораздавателни органи. Можем и да получаваме от журналисти, неправителствени организации и други страни. Другата страна на работата ни е, че можем да бъдем проактивни. Да откриваме служебно разследвания, което сме правили в България", заяви пред бТВ главният европейски прокурар Лаура Кьовеши.

По думите и ма много жалби, свързани със злоупотреби с евросредства, особено в сферите на земеделието, строителството, здравеопазването, инфраструктурата.

"Има много жалби, свързани с корупция. Получихме няколко и за пране на пари. Граждани, имащи информация или части от нея, изпращат и директно в Люксембург, а повечето – подават тук, в България. Има различни възможности. Могат да изпратят имейл – на сайта ни има цялата информация къде могат да пращат всякакви сигнали – по мейл, по пощата, директно в Люксембург или тук в София, до нашия офис. Има 7 докладващи органа в България. Оценявам го, защото съм абсолютно против да има монопол със само една институция, предаваща жалбите до Европейската прокуратура. Получавали сме от различни власти различни видове сигнали, но не мога да коментирам конкретно в какво качество са докладвали за тези производства", обясни тя как може гражданите да контактуват с Европейската прокуратяра.

"Според мен е важно главният прокурор да бъде професионален, независим и активен. Това са основните правомощия и задължения на всеки главен прокурор. Според мен, независимостта е границата, която не бива да се преминава. Това е най-важното качество, което трябва да има прокуратурата – не само главния прокурор, а всички прокурори и съдии. Без независимост на магистратите няма как да се говори за върховенство на правото и не може да се говори за равенство пред закона. Да си представим прокурор, който не е независим, да открие производство срещу министър, срещу депутат. Ще може ли да изпълнява задълженията си без да се страхува, че на следващия ден може да бъде премахнат, да бъде наказан, дисциплинарно разследван или дори да бъде освободен от длъжността? Без тези гаранции, прокуратурата не може да бъде ефикасна", заяви тя, но отказа да отговори на въпроса има ли доверие на българския главен прокурор.