Министърът на правосъдието може да поиска отстраняването на Илиана Кирилова

Миналата седмица градският прокурор не се яви пред депутатите от временната комисия по казуса "Нотариуса"

Илиана Кирилова. Снимка: БГНЕС

Илиана Кирилова. Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието може да поиска отстраняването административния ръководител на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова, е мнението на юриста конституционалист Наталия Киселова, изразено в интервю за радио "Дарик".

Миналата седмица Кирилова не се яви пред депутатите от временната комисия по казуса "Нотариуса". Парламентарната комисия проверява дейността на убития Мартин Божанов-Нотариуса и установява контактите му и влиянието в съдебната власт. Според Кирилова изнасянето на данни пред депутатите може да повлияе на започналите досъдебни производства, свързани с убийството на Божанов, както и с мрежата, свързана с него в съдебната система. Освен това тя вече дала интервю за медия, чрез което информирала и обществеността. На трето място прокурорът изтъкна, че в Софийската градска прокуратура е натоварена да разследва хора с имунитет, каквито са депутатите, и това я поставя в конфликт на интереси.

Според Киселова тя е изложила добре звучащи, но неправилни аргументи.

След като наблюдаващият прокурор е разрешил на Кирилова да изнася данни в медиите, аргументът, че тя не може да говори пред депутатите, е невалиден, смята Киселова.

"Административният ръководител на градската прокуратура заплаши народните представители, като им каза, че там се разследват престъпления срещу лица с имунитет, тя им намекна, че може да бъдат образувани срещу тях наказателни производства", добави тя.

Юристът - конституционалист нарече и "доста смело" позоваването на Кирилова на тълкувателно решение на Конституционния съд, което се отнася за изслушванията в парламента на главния прокурор. Конституционният съд каза, че главният прокурор може... да участва в парламентарни обсъждания при желание от негова страна, без да може да бъде задължаван да присъства.

Киселова каза, че правосъдният министър има правомощието да се обърне към прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за отстраняването на Кирилова от административната длъжност и да провери работата й като прокурор.