СОС даде на районните кметове програмата за санирането

С гласовете на всички политически групи и без никакви пререкания Столичният общински съвет прие доклад на кмета Васил Терзиев, с който районните кметове се определят за администратори и водещи партньори по програмата за санирането на многофамилни жилищни сгради в столицата. Около този доклад миналата седмица се създаде напрежение, тъй като първоначално той бе изключен от дневния ред на предишната сесия на градския парламент с гласовете на ГЕРБ, БСП и по-малките групи в СОС. Впоследствие именно те внесоха предложение за провеждането на извънредно заседание днес, на което той да бъде гласуван. Мотивът на опонентите на ПП/ДБ/"Спаси София" бе, че докладът на Терзиев не е минал за обсъждане през ресорните комисии на СОС и че това го прави уязвим при евентуални съдебни обжалвания. 

Това е вторият етап от програмата за саниране, в който кандидатстващите етажни собствености могат да разчитат на до 80 на сто съфинансиране от държавата при 20 на сто самоучастие. На практика за този етап вече не може да се кандидатства, тъй като срокът за внасянето на документи от сдружения на собствениците, регистрирани по Закона за управление на етажната собственост, изтича вдругиден, на 29 февруари. Днес от групата на кмета Васил Терзиев - ПП/ДБ/СС, уточниха, че голяма част от кандидатстващите сдружения вече са внесли документите си и с приетото решение се позволява на Столична община да се включи в проекта на Министерството на регионалното строителство и благоустройството. При обсъжданията стана ясно, че още м.г. районните кметове на "Средец" Трайчо Трайков и на "Слатина" Георги Илиев са внесли писма, че домсъвети на блокове са кандидатствали за втория етап на програмата и че за да придвижат документите, те трябва да бъдат определени за администратори и водещи партньори.    

Максималната стойност на безвъзмездната финансова помощ, която т.нар. Югозападен район за планиране (Област София, Софийска област, Област Кюстендил, Област Благоевград и Област Перник) може да получи, е в размер на 47 078 400 лв. Както стана дума, одобрените сгради ще получат до 80% безвъзмездно финансиране. Минималният размер на заявените средства по всеки индивидуален проект за сграда/блоксекция е 50 000 лв., а максималният – 9,5 млн. лв.