Прокуратурата ще поиска Узбекистан да екстрадира Илиян Тодоров


Прокуратурата на Република България е информирана официално от бюрото на Интерпол в гр. Ташкент, че на 1-ви март тази година е задържан българският гражданин Илиян Тодоров, обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест и червен бюлетин на Интерпол.

Прокуратурата ще поиска от властите на Узбекистан осъденият на доживотен затвор за убийството пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров да бъде екстрадиран в България. От държавното обвинение уточняват, че процедурата за това е уредена в договор между България и Узбекистан, подписан през 2004 година, съобщава БНР.

Задържането на Илиян Тодоров е станало на 1-ви март при проверка на "изход" преди полет за Истанбул, когато е установено, че българският паспорт, който той е показал, е бил всъщност подправен. Заради това Тодоров е бил задържан.

Със съдействието на българските власти е било установено, че става дума именно за осъдения на доживотен затвор за двойното убийството пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров.

Прокуратурата в Узбекистан е образувала досъдебно производство за извършеното от Тодоров документно престъпление, което предстои да се разгледа. Това означава, че и процедурата по екстрадиция вероятно ще се забави, докато приключи това производство.

От отдел Международен във Върховната касационна прокуратура поддържа постоянна комуникация с Главната прокуратура на Узбекистан, като предстои и видеоразговор между главните прокурори на двете държави.

От държавното обвинение припомнят и предисторията, а именно, че първоначално Илиян Тодоров получи оправдателна присъда през 2011 г. на първа инстанция от Софийския градски съд за извършените от него деяния.  Именно тогава беше променена мярката му за неотклонение от "задържане под стража" на "без мярка за неотклонение" и той се укри във време, в което вече следващи две съдебни инстанции се произнесоха и промениха присъдата му на "доживотен затвор".