Промени в Закона за банковата несъстоятелност заради КТБ

Промени в Закона за банковата несъстоятелност е изготвило Министерството на финансите. Документът е пуснат за обществено обсъждане. С новите текстове се дава право на акционерите на фалирала банка да обжалват отнемането на лиценза.

В мотивите към законопроекта се посочва, че промените се правят с цел гарантиране правото на защита на кредитна институция в производство по несъстоятелност, като се предвиди нормативна възможност за акционерите и лицата, които са представлявали банката към датата на решението на БНБ за отнемане на лиценза, да обжалват решението на съда за откриване на производство по несъстоятелност.


Така се уреждали казуси, свързани със случаи като КТБ. Преди два дни Европейският съд по правата на човека се произнесе, че акционерите във фалирата банка са били лишени от правото да обжалват отнемането на лиценза. В сегашния български закон е записано, че БНБ назначава квестори и акционерите и ръководството на банката губят контрол върху институцията.

Именно след фалита на КТБ през 2014 г. акционерите се опитаха да обжалват, но Върховният административен съд реши, че нямат правен интерес, защото формално не представляват засегнатата банка. България преди 6 г. бе осъдена в Страсбург по същия казус, но от акционерите на фалиралата през 2005 г. Международна банка за търговия и развитие.