Съд отказа закрила на руснак, който не иска да убива украинци

Алекс Стоцки

Алекс Стоцки


След отказа на Държавната агенция за бежанците да даде закрила на младия руснак Алекс Стоцки, преди дни Софийският административен съд е потвърдил това решение. Стоцки ще обжалва и него.

"САС реши да ми откаже предоставянето на право на международна защита. Съдът напълно потвърди решението на Държавната агенция за бежанците. Силно ме удиви пълното припокриване и цитиране, 1:1, на първоначалното заключение на държавната агенция за отказ", разказа Алекс Стоцки пред БНР.

"Отлично разбирам, че съм в положението на молещ, а не на изискващ. В това положение не е моя работа да критикувам, но считам това решение за абсолютно несправедливо и за вид нонсенс", коментира Стоцки.

Стоцки е имал възможност да предостави пред българските власти копие от призовката си от руските власти за частичната мобилизация. В повиквателната няма дата, уточни той.

"Доколкото съм честен човек, който нищо не иска да си измисля, аз можех да допиша произволна дата на този документ. Но аз предоставих това копие във вида, в който съм го получил на адреса си в Москва."

Руският активист срещу войната заяви още, че съдът е игнорирал писмо в негова защита от правозащитната организация "Мемориал".

"Нейното мнение беше пренебрегнато. В тази справка имаше съвсем конкретно упоменати реални факти, заплашващи хора в Русия."

Алекс Стоцки: Документът, който ми издаде Агенцията за бежанците, напомня съветската реторика
Според Стоцки не може да се говори за демокрация и демократични институции в страна, "в която просто могат да те пребият с чук", в която "измъчват политзатворници и противници на войната".

"Моят случай не е единичен, има и други хора, потърсили убежище, след като са протестирали като своеобразно опозиционно крило", посочи още Алекс Стоцки.

"Трябва да се отдели впечатлението от България и това от българските чиновници. Аз съм много благодарен на българското общество, което ме подкрепя, подкрепя и украинците. Искрено се надявам, че всичко това ще завърши благополучно."

Стоцки потвърди пред БНР, че ще обжалва решението на Софийския административен съд пред последната инстанция.