ВАС: Антиромските изявления на Каракачанов са дискриминация

Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов

Върховният административен съд смята, че антиромските изказвания на бившия вицепремиер и лидер на ВМРО  Красимир Каракачанов направени на 8 януари 2019 г. в пловдивското село Войводиново са дискриминация.

С решението, цитирано от Българския хелзинкски комитет, ВАС отменя произнасяния на Комисията за защита от дискриминация и Административен съд – София-град, с които не се установява изказването на Каракачанов да осъществява дискриминация.

Припомняме, че след нападение от страна на двама роми на военнослужещ, Каракачанов заяви:

"Циганите в България станаха изключително нагли вече. Преди няколко години набиха полицай, преди два дни бият военен… Търпимостта на българското общество се изчерпва".

Фактът, че изявлението на Каракачанов е широко тиражирано от медиите "придава особено значение на делото", смятат съдиите.

Друг факт, взет под внимание е обобщението за целия етнос, а не посочването на конкретните извършители.

"Подобно обобщаване на личностите на всеки, който се самоопределя като ром и стереотипизиране на образа на ромите като "нагли" членове на обществото, без съмнение може да накърни и накърнява достойнството на представителите на етническата група, като същевременно допринася за създаването на трайно негативни, потенциално враждебни и конфликтогенни нагласи, насажда отношение на недоверие и нетърпимост в обществото спрямо всеки представител на ромския етнос".

Взета е предвид и тогавашната властова позиция на Каракачанов: вицепремиер и министър на отбраната.

Ищец по делото е ромският активист Ачо Йорданов и неговото сдружение "Единство", с правната помощ на Българския хелзинкски комитет.

Делото се връща на КЗД за ново произнасяне по преписката и евентуално налагане на санкция на нарушителя Красимир Каракачанов, допълват от БХК.