Жертви ще сезират ЕП за липса на правосъдие срещу виновните за "възродителния процес"

Проблемът за продължаващата над 30 години липса на правосъдие срещу виновните за насилственото потъпкване на основните човешки права на турското малцинство в НРБ по време на т. нар. възродителен процес ще бъде поставен в Европейския парламент, съобщава сайтът desebg.com като се позовава на информация от Гражданската организация за справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите.

Нейни представители взеха участие в тазгодишните чествания на 38-та годишнина от началото на трагичните събития, белязани в края на 1984 г. и през 1985 г., когато тоталитарният комунистически режим извършва опита за насилствена асимилация на българските граждани от турски произход в страната.

Членове на организацията, която обединява бившите лагеристи от турското малцинство, въдворени без съд и присъда в лагера „Белене“ след началото на „възродителния процес“, както и техните близки, са решили да поставят проблема на вниманието на Европейския парламент.

Те желаят да говорят за безнаказаността на виновните – вдъхновителите от върхушката на БКП, както и на лицата от местната и съдебна власти, а също така и от репресивните органи на режима, участвали в изпълнението на „възродителния процес“ пред няколко от комисиите в ЕП, сред които Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, Комисията по правни въпроси и Комисията по петиции.

По време на поклонението пред жертвите на „възродителния процес“ в Кърджалийско преди броени дни представителите на гражданската организация са разговаряли за проблема с евродепутата Илхан Кючюк (ДПС), който им е обещал да съдейства за визитата им в Брюксел.

Както е известно от 1991 г. прокуратурата води дело за „възродителния процес“, но само срещу висши ръководители на комунистическия режим, последният от които – Георги Атанасов, министър председател (1986-1990) – почина през месец март тази година.

След смъртта му прокуратурата набързо прекрати делото, но представители на Гражданската организация за справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите протестираха срещу това решение и дори протестираха срещу бездействието на държавното обвинение през юни 2022 г. пред Съдебната палата в столицата.

Миналата седмица състав на Софийския апелативен съд отмени постановлението на прокуратурата за прекратяване на разследването и го върна за разследване.

Съдът ясно посочи, че прокуратурата първо трябва да отговори дали има и други лица, извършили престъпления при осъществяването на „възродителния процес“ и едва тогава да прекрати делото.

Именно това желаят от Гражданската организация за справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите – прокуратурата да си свърши работата и да разследва и изпълнителите на „възродителния процес“.

Поставянето в Европейския парламент на въпроса за погазването на правата на жертвите от „възродителния процес“ и бездействието на държавното обвинение вече повече от 30 години срещу виновните за опита за насилствена асимилация на българските граждани от турски произход ще бъде поредния шамар срещу прокуратурата начело с главния прокурор Иван Гешев в контекста на тежките критики за липсата на върховенство за закона у нас.

През това лято след многократни настоявания главният прокурор Иван Гешев прие и разговаря с представители на гражданската организация, като дори пусна снимка от срещата на сайта на прокуратурата.

По време на срещата Гешев се оправдал, че нищо не е в ръцете му, но след последното съдебно определение и връщане на делото за разследване, а не за прекратяване, каквито сметки си правеше прокуратурата, именно главния прокурор е на ход.