​Защо е важно да носим със себе си 91-ви псалм от Библията?

И как да използваме израза Quantum satis, за да въздействаме върху определени фактори в живота ни

Филипина Бондокова

Нов тип ръководство по астрология, което обединява всичките проучвания, опит и познания на астролога Силва Дончева, предостави на любителите изследователи изд. „Бард“. Очевидно е, че в последните години астрологията се разкрива за амбициозните все повече и повече, което поражда нуждата от учители и приемственост, затова книгата предлага разработени методически указания как да продължат самостоятелно своите изследвания.

Интересна част от книгата е тълкуването на примерните звездни карти на Адолф Хитлер, Джон Кенеди, Зигмунд Фройд, на Джон Ленън. Те са изградени от два зодиака: видимия, подвижен, сидерален (звезден) зодиак и невидимия, неподвижен, тропически зодиак. „Това, разбира се, прави нещата по-сложни, но и същевременно обяснява много повече от ситуациите в живота им. Всъщност това е реалност за всички хора“, разкрива авторката.

Книгата предлага и специални методи и непубликувани формули от вербалната хомеопатия, чийто създател е Силва Дончева. Нейната книга „Вербална хомеопатия“ (отново на ИК „БАРД“) е на вниманието на интересуващите се от хомеопатия от 2014 г.

Какъв е приносът на елитния ни астолог в развитието на науката, ще научим в този любопитен и полезен труд. Забележете, това е създадено в България и няма да намерим никъде другаде! Ето някои основни акценти, които Силва Дончева сподели пред Faktor.bg.

Разликата между знак и съзвездие. Работата с двата зодиака

На практика в астрологията влиянието върху всеки човек се осъществява най-малко от два зодиака. Тропическият, за който всеки знае добре, и звездният, сидерален, истински зодиак, който е по-малко известен на тези, които не са задълбали в астрологията.

За да стане по-ясно за какво говорим, например родените под знака на Овен са под влиянието и на съзвездие Риби. Тези две влияния се преплитат и изработват доста сложна картина на характера на хората, родени в края на март и началото на април. Затова толкова често представители на знака на Овен се интересуват от медицина, химия, психология и мистицизъм, а не само от военни и технически дисциплини.

По същата причина много представители на знака на Дева са изключително властни и надменни, креативни, любовни и артистични, защото зад техните слънца стои влиянието и на съзвездие Лъв.

Но детайлното обяснение на всичко как Лъв се съчетава с Рак, а Стрелец със Скорпион е на страниците на книгата.

На практика АСТРОНОМИЯ и АСТРОЛОГИЯ са една и съща наука

Не трябва да се мисли, че астрологията е в противоречие с астрономията. Всеки астрономически факт, дори тези, които науката още не знае, са отразени в знанията по астрология. Защо например Марс винаги се е свързвал с желязото, кръвта и войнствеността? Как древните са знаели, че на планетата има толкова много желязо? Това е безспорен астрономически факт. Знаели са, че и на Венера има много сяра. В този смисъл всяко астрономическо наблюдение си има и свои астрологически аналогии. Законите и принципите на астрономията са закони и принципи и на астрологията. Астрологията е духът, душата назвездите ипланетите, мисловният модел, по който те са създадени и работят, направлявани от архангелската йерархия.

Теорията на астрологията е напълно в унисон с Общата теория на относителността и с Теория на вълните.

Астрологията е ярко отражение на факта за единството на всички обекти във Вселената. Всичко в Слънчевата система, а и в Космоса, е свързано и си взаимодейства по един вълнов, енергийно-мисловен път. Всеки човек е обвързан с всички останали дори и да не го осъзнава. От нас зависи да развием реално всички наши вътрешни духовни центрове за връзка с останалите хора, ангелските йерархии и космоса. Затова астрологията отразява една ХОМОцентрична система, в центъра на която стои всеки индивидуален човек и взаимодейства с всички звезди и планети. Затова е много важна позицията на наблюдателя, т.е. на всеки човек. В този смисъл всичко е строго индивидуално.

Човешката история винаги е била подвластна на звездните влияния.

Най-ярко влиянието на астрологията е видимо в циклите на човешката история. Поради прецесията на пролетната равноденствена точка приблизително през 2000 г. се сменят астрологическите епохи. Това води до големи климатични, технологични, икономически, политически и обществени промени. През 1914 г. пролетната равноденствена точка навлезе в съзвездие Водолей и постави начало на нова епоха. Това неизбежно води до поредица от промени; в климата - ще става по-топло, ще има резки амплитуди в поведението на времето, повече катаклизми и повече радиация; до промени в технологиите, свързани с развитието на физиката и космическите изследвания. Техен апотеоз в следващите 2000 г. ще бъде телепатията, развиването на свръхинтелект при много хора, придобиването на различни необичайни способности и възможности. Разбира се, много хора могат да се объркат и да станат роби на технологиите и невежеството.

Връзката между астрологията и християнството

Преди 2000 години също е имало голяма смяна на епохи. Епохата на Овен е била сменена с епохата на Риби. Така постепенно войнственият, организиран и технократичен характер на Рим е бил заменен с децентрализацията, хаоса, религиозния фанатизъм имистицизма на Риби, епоха, през която религията ярко преобладава над националното съзнание и държавност. Това е период и на ярки климатични и технологични промени в начина на живот на хората. Всеки такъв период е ознаменуван и от изпращането на Велик Учител, който дава Словото, съответстващо на идващата космическа промяна. Затова преди 2000 години Христос идва заедно с обръщането на хода на историята и дава учението за развитието на човечеството хиляди години напред. Това е отразено в Евангелието, което е свързано със символите и идеите на съзвездие Риби, което стартира тази огромна епоха.

Вторият етап на християнството, който започва от 1914 г. и е свързан с епохата на Водолей, е въведен в България чрез откриването за първи път на земята на Школата на Бялото братство. Учението за Новата епоха е дадено в Словото на Учителя на български език и на българска земя. То е в символите на Паневритмията, която е живата астрология и връзката със звездите в епоха на Водолей, в молитвите и песните на Учителя. Втози смисъл е и отговорността на българите за осмислянето и разпространението на Учението и омекотяване на по-тежките въздействия на тази толкова динамична и важна епоха. Това ще даде възможност за достигане на свобода и спасение за много хора.

Защо трябва да носим със себе 91-ви псалм от Библията

Това е псалом на Давид, в някои Библии може да се намери и под номер 90. Започва със стиха: „Който живее под покрива на Всевишнаго, той ще прибивае под сенката на Всемогущаго“. В тези смутни времена, когато има толкова нестабилност и опасност от непредвидими обстоятелства при пътувания или дори при най-обичайни ежедневни действия, това е една добра невидима защита срещу всякакъв вид заплаха. Това е препоръка на Учителя; при извънредни ситуации да се препише собственоръчно 91-ви псалом с червена химикалка и да се носи постоянно. Може да се чете и да се казва псалома всеки ден, така заедно с псалом 23-и „Господ е пастир мой, кой ще ме заблуди...“ - всичко в живота може да се обърне към добро.

Връзката между Вербалната хомеопатия и планетите

Проблемите на хората, включително и в здравословен план, са отразени в звездните карти. Хороскопът дава и обяснение за случващото се. Линията Дева - Риби в астрологията е линията на здравето. Тя разкрива, че основен фактор за доброто състояние на човек са неговите правилни мисли, чувства и начин на живот. Само подреденият и чист живот, съобразен с изискванията на Дева, може да ни предпази от болести, болници и чести срещи с лекарите, подвластни на влиянията на Риби.

Тъй като хороскопът показва слабите места в здравето на човека, той е добър ориентир и за евентуални хомеопатични препарати, които могат още в самото начало да предпазят човека от нарушения в неговата енергийна структура. В този смисъл всяка планета, Слънцето и Луната са свързани с определени групи хомеопатични лекарства. Така например негативни аспекти на Марс са свързани с действия на такива препарати като Аrnica montana, Belladonna, China rubra. Тежките влияния на Сатурн се свързват с Plumbum metallcum, Rhus tox, Lycopodium clavatum, Silicea. При тежки Лунни въздействия можем да се замислим за Lac matera, Lac vacinum, Barita muriaticum, Argentum. При определени аспекти те могат да бъдат вземани и така да се явят добра профилактика преди настъпването на усложнението.

Силата на потенцията Quantum satis.

Можем да се похвалим и с една нова потенция, която в голяма степен решава сложните разсъждения при избор на подходяща потенция. Това е потенцията Quantum satis. Тази иновация е развита със съвместната работа на автора с д-р Илина Загорска, която я сподели с нас на един от курсовете по Вербална хомеопатия, за което сме й безкрайно признателни и благодарни.

Quantum satis – „Квантум сатис“ е латинско наименование със силно информационно поле. Този израз, който в превод означава „Колкото е нужно“, индивидуализира хомеопатичния препарат и дава възможност за по-прецизно въздействие.

Изразът се използва във фармацията в течение на много години и има своя полева структура в пространството. Затова прилагането му е подходящо и работи изключително добре.

Например, ако искате да направите един или няколко препарата в комплекс, за да въздействате върху определени фактори в живота, може да изречете върху водата следната сентенция:

Ignatia amara quantum satis potentio. На български това звучи като: Игнация амара квантум сатис потенцио. Показанията са за свръхчувствителност към емоции и скръб, загуба на близък човек, последици от емоционален шок (любовен, финансов, социален), впечатлителни и притеснителни хора, плачливост, която рязко се сменя със смях, чести дълбоки въздишки, спастични прозявки, усещане за топка в гърлото, спазми на лицето и долните крайници, сърцебиене.

Може да се изготвят и комплексите от книгата „Вербална хомеопатия“, като след всеки препарат се изговаря „Квантум сатис потенцио“.

Книгата „Астрология“ на Силва Дончева е един много полезен и интересен пътеводител в загадъчния свят на звездите. И както авторката споделя: „Това е книга за всички прекрасни души, които сутрин с радост посрещат могъщото Слънце, а вечер замечтано следват звездите и Луната прекрасна в небесната шир.“