Беглец от лагер разкрива гроба на дядото на Цецка Цачева

Иван Цачев е погребан заедно с още трима души в плевенските гробища

Дядото на Цецка Цачева, убитият от комунистите Иван Цачев, е погребан заедно с още трима души в общ гроб в плевенските гробища. Това разкриват пред “168 часа” стари политически затворници, които си спомнят гоненията от онези години.

Не е лесно да се изясни истината за трагичната съдба на убития през 1952 г. Иван Цачев, тъй като в онези времена властта се е опитвала по всякакъв начин да укрие всякакви свидетелства за гоненията. 

Все пак някои детайли от биографията му са се запазили. Това става благодарение на едно известие за смъртта на друг човек, който е разстрелян на 22 октомври 1952 г. - земеделския деец Дочо Нанев. След 9 септември той активно се включил в борбата на БЗНС срещу комунистическата диктатура. Когато обесили Никола Петков през 1946 г., Дочо бил изпратен за 6 години различни лагери, а през април 1952 г. като по чудо той успява да избяга от Белене. Около половин година живее като нелегален, но през октомври 1952 г. е предаден на милицията от неговия съселянин Петър Петров. 

На бързо организирания процес му дават най-тежкото наказание. Присъдата му е изпълнена и според затворника Муса Исинов от с. Бежаново гробът му е в плевенските гробища, парцел 14, ред 7, гроб 12. По негови думи гробарят му доверил, че пак там били закопани и убитите от с. Драгана Стоян Добрев, Христо Ангелов и Иван Цачев - дядото на Цецка Цачева.