Камата на Тутанкамон - с космически произход

Вероятно древните египтяни са възприемали парчетата желязо, падащи от небето, като божествено послание

Египетският фараон Тутанкамон е бил погребан с кама, изработена от желязо, което буквално е дошло от космоса, се казва в ново проучване на състава на острието от саркофага на момчето фараон, пише Дискавъри (Discovery Chanel).

Използвайки неинвазивен, преносим рентгенов флуоресцентен спектрометър, екип от италиански и египетски учени потвърдиха, че камата поставена до дясното бедро на мумифицираното тяло на Тутанкамон, има метеоритен произход.

Оръжието, което сега е изложено в египетския музей в Кайро, е описано през 1925 г. от Хауърд Картър, който три години по-рано е открил пълната със съкровища гробница, като „изпъстрена с орнаменти златна кама с кристална топка“.

Изработено от неръждаем хомогенен метал, финото произведеното острие разполага с дръжка, украсена със злато. Оръжието се допълва от ножница, украсена с флорални мотиви от едната страна, и с пера от другата, завършвайки с глава на чакал.

Въпреки че като цяло се приема, че ранните железни предмети са произведени от метеоритно желязо, произходът на острието на Тутанкамон отдавна е предмет на спорове в научните среди, а предишните анализи дадоха противоречиви резултати.

Сега драматичният технологичен напредък позволил на изследователите да определят състава на камата. „Метеоритното желязо е ясно индикирано от високия процент съдържание на никел“, казва ръководиелят на изследването Даниела Комели.

Всъщност железните метеорити са съставени предимно от желязо и никел, с незначителни количества от кобалт, фосфор, сяра и въглерод. Докато артефакти, произведени от желязна руда, съдържат най-много 4% никел, установено е, че оръжието на Тутанкамон е с близо 11% съдържание на никел. Следите от кобалт допълнително потвърждават метеорния произход на камата.

Комели и колегите ѝ също така са проучвали и възможния източник на желязото за острието. „Взехме под внимание всички метеорити, намерени в радиус от 2000 км, и в крайна сметка стигнахме до 20 железни метеорита. Само един, на име Карга, се оказа, че има съдържание на никел и кобалт, което може да съответства със състава на оръжието на фараона“, обясни тя.

Проучването показва, че за древните египтяни метеоритното желязо е имало голяма стойност и се използвало за производството на скъпоценни предмети. Вероятно те са възприемали тези парчета желязо, падащи от небето, като божествено послание.