Следил ли е "готвачът на Путин" руските журналисти, убити в Африка

Орхан Джемал, Александър Расторгуев и Кирил Радченко снимаха в ЦАР документален филм за военна компания ЧВК "Вагнер"

Тримата руски журналисти, убити в Централноафриканската република миналата година, са били следени от местен служител на реда - Еманюел Котофио, който е бил в контакт с най-голямата частна руска военна компания "Вагнер" и с бизнеси на известния като "Готвача на Путин" Евгений Пригожин. Това твърдят в. "Новая газета" и телевизия "Дожд", като се позовават на материали от разследване на център "Досие", пише "Дневник".

Орхан Джемал, Александър Расторгуев и Кирил Радченко, които снимаха в ЦАР документален филм за въпросната военна компания, ЧВК "Вагнер", са били убити от местни бунтовници според руското следствие.

Десетки обаждания

Водачът на журналистите, Биенвеню Дувокама, между 28 и 30 юли (малко преди убийството) е звъннал 47 пъти на Котофио, който според материалите се е намирал наблизо. Дувокама, според официалната версия, е единственият оцелял при нападението срещу руснаците. Котофио пък, изглежда, е бил човекът, дал на военните указания да пропуснат автомобила с руснаци, минаващ през контролно-пропускателен пункт в опасна зона. Според "Досие" той е минал през военна подготовка в Судан под ръководството на руски инструктори.

В разследването са твърди още, че той е говорил "постоянно" по телефона с Александър Сотов, предполагаем сътрудник на "Вагнер" - военна компания, чиято дейност не е законна в Русия, но която според президента Владимир Путин може да действа където поиска по света. Номерът му е открит в документи, подписани от изпълняващя длъжността съветник на президента на ЦАР ца националната сигурност Валерий Захаров.

Според петербургското издание "Фонтанка" Сотов е работил със служби за сигурност, "работещи в интереса" на Пригожин и около 100 пъти е говорил със Захаров и Котофио през лятото на 2018 г. През последните две години материали на "Фонтанка", "Новая газета" и РБК свързаха Пригожин не само с т. нар. "Фабрика за тролове", повлияла на изборите в САЩ според разследващите там, а и с ЧВК "Вагнер".

Кой е отговорен

Разследването на "Досие", което замесва и името на руската агенция "Федеральное агентство новости", също свързвана с Пригожин, идва на фона на твърдения от Следствения комитет на Русия, че за смъртта на журналистите е отговорен Центърът за управление на разследвания (ЦУР) на Михаил Ходорковски, който не е осигурил нужната охрана.

Още след смъртта на журналистите говорителят на външното министерство Мария Захарова обяви, че тримата, пътували като туристи, са се движили без охрана и без уведомление (на руските или тези в ЦАР) власти за естеството на работата си. Според следствието твърденията за възможна връзка между смъртта им и "Вагнер", отправяни от ЦУР, целят да прикрият пропуските на центъра на Ходорковски.