Повече от 35 българи са пред евакуация от Никарагуа

Над 35 българи, живеещи в Никарагуа, са пред евакуация, заради кървавите сблъсъци между протестиращи срещу правителството и силите за сигурност. Всичко започва като протести срещу пенсионната реформа, пише "Дневник". Студенти излязоха на мирен протест, който обаче ескалира до кървави сблъсъци в цялата страна. Над 60 са убитите.

"Всеки ден излизат нови новини за жертви. Дори за мен беше трудно да разбера какво се случва. Допреди две седмици това беше най-спокойното място в Централна Америка. Моето впечатление беше, че народът тук е много спокоен", разказа Георги Лозев пред "Нова телевизия". Лозев живее в Никарагуа от 17 години.

От Министерството на външните работи и българското посолство в Мексико, което отговаря за Никарагуа, уведомиха, че следят ситуацията и са готови да съдейства на българските граждани. Все още няма официална информация за пострадали в безредиците българи или тяхно имущество.

От МВнР препоръчват на българите там да се запасят с храна, вода и лекарства от първа необходимост и при възможност да ограничат придвижването си в страната, както и да носят винаги у себе си валиден документ за самоличност. При необходимост от евакуация те трябва да уведомят по телефон или през социалните мрежи посолството ни в Мексико, почетния консул на България в Никарагуа или най-близкото посолство на страна-член от Европейския съюз в Манагуа.

Посолството в Мексико и почетният консул на страната ни в Манагуа са денонощно на разположение на следните телефони: Посолство България в Мексико: +52 55 5596 3283 и +52 55 5596 3295; Хулио Сезар Авилес Абурто, почетен консул на България в Никарагуа: +505 2266 9684 и +505 2532 2231.