​В САЩ преподават, че ,,кирилицата“, създадена от Кирил и Методий е …руска

Как да съхраня българското самочувствие на детето си - пита възмутена майка

Водената от управляващите политика за подмяна на историята вече дава резултати в световен мащаб. В училищата на САЩ учат. че родната ни азбука ,,кирилицата “ е руска. Няма ги Кирил и Методий, няма българска азбука. Има руска азбука създадена в Русия.

За това алармира българка живееща в САЩ, ovarna.bg. Ето какво написа Сиана Стефанова, която е варненка и активен участник в протестите през 2013 г., чиято дъщеря учи в американско училище:

,,Възмутена съм!

В училищата в САЩ се преподава, че нашата Кирилица била Руска?!?

Кой е виновен за това безхаберие? Как може толкова важни, световно и исторически признати факти да бъдат пренебрегнати и заменени с лека ръка?

Пратих днес дъщеря ми с доказателства за произхода на Азбуката, но в отговор са й казали, че на теста просто вместо България трябва да напише Русия!

Това, според мен, е много сериозен проблем засягащ народно ни достойнство!

Какво да кажа на дъщеря ми? Тя днес е спорила с учителя и му е казала, че не може да напише това, защото не е вярно. А той й казал, че това е по учебна програма и край!

Не знам, но на тестовете през юни трябва да напише Русия, а не България. Как да съградя българско самочувствие на това дете?“

Друга живееща в САЩ майка допълни:

,,За съжаление не е само в това училище. Аз даже съм учудена, че въобще учат за кирилица. И аз имах същия проблем, когато моите деца бяха в тая образователна система. За хубавите неща с които България трябва да се гордее не се споменаваше, но на някои лоши неща се обръщаше специално внимание.“

Българката е задала въпрос на страницата на Консулството ни в САЩ, но въпроса и бил изтрит. За управляващите в важно да не се говори за това, да няма проблем. Но има.

Толкова. Точка. До това води политиката на подмяна на историята ни. Нека никой не ни обяснява, че споровете за ,,турско робство “ или ,,османско присъствие“ са безсмислени и дребнави. Докато в родните си учебници заменяме Пайсий с друг автор като …“Робинзон Крузо“ (според бившия зам. Министър на просветата Ваня Кастрева, б.р. ), резултата ще е смачкване и унищожаване на националното самосъзнание.

Обръщаме внимание на МОН и новата министърка Кунева, както и на Външно министерство за този проблем, с плахата надежда , че ще се самосезират и ще предприемат необходимите действия, казва разтревожените българки.