Дебелт под вода, бедстват хората в Смолянско

Мандреското езеро буквално потопи село Дебелт, община Средец. Хората от десетки къщи са евакуирани, животни са удавени, съобщава "Флагман".„Виждаше се само вода, нищо друго. Добре, че сварихме един по един да изведем хората от къщите им още рано тази сутрин. Приготвиха си най-необходимото и се преместиха при свои синове и дъщери, както и други роднини в Бургас. Малко да се бяхме забавили и щеше да бъде късно. В 5 часа сутринта будихме жителите, за да ги спасим”, казва кметицата на Дебелт Иванка Ангелова пред "Флагман" . Тя цяла нощ е била на крак, за да следи положението в населеното място.

Дебелт е изцяло откъснато от пътя Бургас-Средец, шосе просто няма. Не се вижда къде свършва всъщност Мандренското езеро. Крайпътно заведение е тотално опустошено от водната стихия, спирката на междуградския транспорт до Бургас е отнесена. 

Смолян също бедства, след като нивото на реките Черна и Бяла рязко са повишили нивото си. Особено застрашени са кварталите Смолян и Устово. Местни хора се оплакват, че заради пороите сериозно е засегнат бизнеса им е сега трудно ще бъде възстановен, при трудните условия, при които работят. 

Пороите в Смолянско - в района на Девин, взе и две жертви, след като колата им падна в река. Една от тях още не е намерена.