Фандъкова: Не искам София да се превърне на Истанбул за протестиращите

Протестиращите са толерантни, опитва се да спазват обществения ред. Само в четвъртък имаше известно затруднение с блокирането на центъра. Това обяви по БНТ столичният кмет Йорданка Фандъкова.

 

Тя призова гражданите да спазват крайния срок на протеста – 22 часа, за да не се нарушава обществения ред и да не се стига до нежелани ексцесии.

Според Фандъкова полицаите се опитват по законен начин да спазват реда и да не пречат на протестиращите. Тя обясни, че разширяването на охраняемата зона около НС не е съгласувано с нея, но е станало по преценка на МВР, което има право в такива ситуации да взима решения. 

На няколко пъти поставих въпроса да не се разширява тази зона, както и да не се затваря храм-паметника “Александър Невски”, посочи столичния кмет.

Фандъкова бе категорична, че обвиненията, които се отправят от привърженици на Орешарски, тя не може да забрани граждански протест, когато се съберат 5-6 хил. мирни граждани.

Аз не искам София да се превръща в Истанбул и да се стига до ексцесии. Важното засега е, че хората протестират цивилизовано имат право на тази своя изява и аз не мога да я спра, посочи Фандъкова.