Протест #СтигаВечеСвинщини в защита на карикатуриста Чавдар Николов

Акцията е насрочена за петък, 15 април, 12:30 ч.

Протест в защита на карикатуриста Чавдар Николов и свободата на словото се организира във Фейсбук. Акцията е насрочена за петък, 15 април, 12:30 ч. 

Ето какво написаха в призива си организаторите:

Протест в защита на свободата на словото (и четката)

Нека всички български граждани, които сме възмутени от грубата разправа с карикатуриста Чавдар Николов, се съберем в градинката пред Кристал.

В петък в 12:30 на обяд ще покажем, че не сме съгласни и ще извикаме силно: #СтигаВечеСвинщини

Повод за акцията е свалянето не само от сайта на телевизията и от Vbox на видео карикатурата на Николов „Свинска опашка vs Конска опашка“. По-късно бяха свалени всички творби на карикатуриста, а от телевизията първо обясниха, че причината е ниската гледаемост, а след това се коригираха - бил изтекъл договорът с сатирика.

Ситуацията стана още по-конфузна, когато тази сутрин обаче водещата Анна Цолова възкликна: Респект, Чавдар Николов! За доказателство, че случващото се няма общо с редакционната политика на телевизията в блока излъчиха два пъти спряната карикатура, а тя обясни, че имало съвпадение с решение на ръководството на „Нет Инфо“ за сваляне на карикатурите, защото не събрали достатъчно посещения в сайта Vbox.

Цолова обясни, че карикатуристът и занапред ще бъде канен, но като гост, в сутрешния блок.

Солидарен с колегата си, карикатуристът Христо Комарницки поиска от медията, свалила карикатурите на Чавдар Николов, да не показва и неговите шаржове.

Пред „Площад Славейков“ Комарницки казва: „Щом в ефира им няма място за карикатурите на Чавдар Николов, значи няма място и за моите“. В сутрешния блок в прегледа на печата винаги показват неговата карикатура от броя на в.“Сега“.