Скандално: Онкологични центрове с огромни дългове за лекарства

Митрополит Николай нарече липсата на лекарства за онкоболните геноцид

Дълговете, които онкологичните центрове трупат за лекарства, са огромни. Това заяви на среща, посветена на финансирането на този вид помощ, управителят на пловдивския Онкологичен център д-р Калин Калинов, събрала управителите на центровете и представители на специализираните онкологични болници, както и националните консултанти по онкология.

Той подчерта, че според него новата методика наистина е убийствена. 

Към дата петък, последният работен ден на миналата седмица, ние сме вече 713 хиляди лева минус по отношение единствено и само на медикаменти, коментира д-р Калинов и добави, че същата е ситуацията и в останалите центрове, до момента не е върнат нито един пациент.

Според него обаче, това не може да продължава, защото защото се поема огромната отговорност да вкарваме тези лечебни заведения, които са и търговски дружества, в много голям дефицит. 

Ние искаме от държавата и институциите само едно - диалог. До момента няма такъв диалог. Въпреки многобройните писма, които сме изпратили до всички институции, ние не сме поканени на нито един разговор. Затова на днешната среща ще излъчим тази контактна група. Ние искаме да има дебат, защото всяка една методика, било наредба или закон, родени по този начин, по който се роди тази методика, са мъртвородени, настоя д-р Калинов.

По-рано днес пловдивският митрополит Николай отслужи молебен за здравето на лекари и пациенти от Комплексния онкологичен център в града под тепетата. Липсата на лекарства за онкоболните в България е той нареме "геноцид".

Той е категоричен, че държавата е длъжна да осигури животоспасяващите медикаменти за лечението на болните от рак и да продължи да се грижи за тях. Митрополитът смята, че енедопустимо в 21 век в европейска страна да няма лекарства за онкоболните, да няма ваксини и за децата.