Пенчев: Изборът на Панов е едно от малкото хубави неща в съдебната система

Съдебната система трябва да бъде изчистена от вътрешните зависимости, призова Омбудсманът

Изборът на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд е едно от малкото хубави неща в съдебната система. Той ще изненада всички и ще бъде съдия номер едно, който е нужен на България. Бих гласувал за него.” Това заяви националният омбудсман Константин Пенчев в ефира на Нова телевизия. Според него изборът, който продължи близо 10 часа, е предизвикал война между лобитата.

„Изморих се от езика на Брюксел. Ще правим екшън-план. Не ме интересува какво пише в доклада преди да сме направили нещо смислено. Ако няма правосъдие, няма справедливост - няма нищо. Рано или късно ще дойде революцията от улицата. Трябва да направим независими съдебната система от вътрешните зависимости.” призова Пенчев в контекста на доклада на ЕС, свързан с напредъка в съдебната ни система. Той беше категоричен, че е нужен специален орган, който да контролира ВВС. „Според мен няма да се стигне до неподписване на указа от президента” добави той.

„За мен е важно това ограбване на КТБ да спре. Трябва да се осигури прозрачност при процеса на обявяване в несъстоятелност. Нека не позволим на хората, които започнаха този сценарий, да го завършат.” призова Пенчев.

„Не ми се иска да повярвам, чеБългария няма почтени и работливи хора. Може да отидем към диктатура, ако не се хванем да направим нещата. Бих сезирал съда за пенсионната реформа, но нека видим какво ще се случи накрая.” завърши той.