Заради Закона за мерките срещу изпирането на пари адвокати готвят национална стачка

Национална стачка организират адвокати в София и други градове в страната заради нови задължения, въведени със Закона за мерките срещу изпирането на пари. Според тях огромен кръг от фирми и неправителствени организации трябва да извършат обучение на персонала си по разпознаване на съмнителни операции или сделки. Срокът за подаване на удостоверенията изтича днес.

Новите разпоредби, влезли в сила на 31 декември, задължават представителите на голям спектър от професии да декларират пред ДАНС, че са извършили теоретично обучение на служителите си по собствен план, както и текущо практическо обучение, насочено към разпознаване на съмнителни операции, сделки и клиенти, и предприемане на необходимите действия при възникнали случаи на съмнение за изпиране на пари.

Според адвокат Николай Хаджигенов новите разпоредби противоречат на идеята за свободна и независима адвокатура и превръщат адвокатите в доносници на службите:  " Аз съм вписан в малка колегия извън София, съвсем умишлено. Вчера цял ден бях на дело в провинцията и като се прибрах в София погледнах мейлите и обажданията. Видях мейл от колегите, което се случва крайно рядко, поне веднъж на пет години. В него ме уведомяват и ми изпращат план и разстановка как да докладвам на ДАНС и как да правя и защо да правя. При което аз яхнах метлата, върнах им псувня с копие до Висшия адвокатски съвет, че отказвам да изпълнявам подобни мерки, доколкото задължение на адвокатурата не е да докладва клиентите си, а да брани правото дори от закона. Отношенията адвокат - клиент са неприкосновени, без значение тематиката за разговорите".

Правилата за разпознаване на съмнителни лица и сделки, с които трябва да се съобразяват юристите, не са нови, а опит за прокарване на идеята е правен през 2011 г.: "Тогава написах една статия "ДАНС срещу адвокатите". Това реши проблема на секундата. Това пак не беше моя работа, но аз имах късмет да се информирам, дори не помня как, но беше случайно".

Според адвокат Николай Хаджигенов идеята за протест на адвокатите е назряла отдавна и среща сериозна подкрепа сред съсловието. Дали това е така ще стане ясно другата седмица, когато е създадена организация за среща пред сградата на Висшия адвокатски съвет в София.

Междувременно от Висшия адвокатски съвет информираха, че между ръководството му и ръководството на ДАНС днес е проведена среща, на която са разгледани въпроси, свързани с изискванията на ЗМИП и Правилника за прилагането му, спрямо адвокатите. В резултат на разговорите е уточнено, че Висшият адвокатски съвет единствен е длъжен да представи План за въвеждащо и продължаващо обучение на адвокатите, адвокатските дружества, адвокатските съдружия и адвокатските колегии, по чл. 67 от ППЗМИП. Адвокатите, адвокатските дружества, адвокатските съдружия и адвокатските колегии не са длъжни да подават отделно от Висшия адвокатски съвет индивидуални планове за въвеждащо обучение, посочиха от съвета.