Общински съветници в Минеаполис предложиха местната полиция да бъде разпусната

Няколко членове на Градския съвет на Минеаполис изразиха подкрепа за радикални промени сред местните служби на реда, включително тяхното "разпускане" и заменянето им с "нов модел за опазване на обществената безопасност", предава Fox News. Джеремая Елисън, общински съветник и син на главния прокурор на Минесота Кийт Елисън, заяви, че е необходимо "категорично преосмисляне" на методите, чрез които се поддържа безопасността на гражданите. "Ще премахнем Полицейските служби в Минеаполис", написа той в "Туитър".

"И когато сме готови, няма просто да ги върнем както са били. Ще обмислим категорично как да се справяме с обществената безопасност и реагирането на кризи. Крайно време е", пише той. Председателят на градския съвет Лиса Бендър се съгласи с него. "Ще премахнем полицията в Минеаполис и ще я заменим с (различен) модел за обществена безопасност".

Според местните медии този нов модел ще включва изпращането на социални работници или цивилни служители в ситуации, с които по принцип се справя полицията. Друг член на местния съвет, Алондра Кано заяви, че "полицията в Минеаполис не подлежи на реформи. Задава се промяна". Междувременно обаче президентът на Съюза на полицаите в Минеаполис написа гневно писмо, в което нарече бунтовете в града "терористично движение" и осъди опитите на местната власт да обвини силите на реда за случващото се.

"Ръководителят (на полицията) поиска 400 допълнителни служители на реда и му беше даден ясен отказ", каза Боб Крол. "Това доведе до (тези) бунтове". Той допълва: "Работих с четиримата адвокати, които представят всеки от четиримата уволнени (полицаи, участвали в ареста на Джордж Флойд), включително с техните трудови представители, които се борят за работните им места. Те бяха уволнени без нужната процедура". Протести и безредици избухнаха на много места в САЩ, след смъртта на афроамериканецът Джордж Флойд, който почина в болница малко след като беше арестуван в Минеаполис на 25 май. Причина за смъртта му, според аутопсиите, е задушаване и спиране на сърцето, заради приложен натиск. По-рано се появиха видеокадри, на които се вижда как полицаят Дерек Шовин притиска Флойд към земята с коляно на врата му.