Общинските съветници на Пловдив не дадоха на Гергов пълен контрол над панаира

Задължиха представителя на община Пловдив да гласува против апорта на варненските акции в международния изложбен център

Общинските съветници на Пловдив гласуваха "против" бизнесменът Георги Гергов да придобие над 79% от контрола на "Международен панаир". Това стана след драматичен дебат в местния парламент преди насроченото за по-късно днес общо събрание на акционерите на доминираното от Гергов дружество "Пълдин Туринвест".

На него трябва да се приеме апортът на акциите на община Варна в панаира, които представляват 29% от капитала му. Ако тази сделка се осъществи, Гергов ще може да решава сам какво да прави с международния изложбен център, независимо че дружеството е в забранителния списък за приватизация.


Съветниците задължиха представителя на община Пловдив в общото събрание на "Пълдин Туринвест" Ясен Михайлов (ГЕРБ) да гласува "против" апорта на варненските акции. Ако все пак те бъдат приети, кметът Здравко Димитров е задължен да обжалва решението на общото събрание пред съда.

Това предложение беше направено от общинската съветничка на "Демократична България" Веселина Александрова и срещна подкрепата освен на нейната група и на колегите й от "Кауза Пловдив", ВМРО, "Съюз за Пловдив" и независимите Слави Георгиев, Стефан Аксиев и Георги Величков. Групата на ГЕРБ се въздържа. Но при финалното гласуване на цялата точка - дали да бъдат приети варненските акции, съветниците от ГЕРБ я подкрепиха. В крайна сметка предложението на Веселина Александрова беше гласувано от 39 съветници (при нужни 26), "против" нямаше, а 9 се въздържаха. Това бяха съветниците от "Автентична лява БСП", която гравитира около Гергов и от Земеделския съюз "Александър Стамболийски".

Общото събрание на акционерите на "Пълдин Туринвест" е насрочено за 13 часа днес.