Децата на Додик: Великосръбски шовинизъм, арогантност, корупция за милиони

Горица и Игор Додик са в "черния списък" на САЩ

Милорад Додик

Милорад Додик

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик неотдавна нарече журналистка на телевизия N1 "крава". Асоциацията на журналистите на Сърбия реагира и призова Додик да се извини. Разбира се, той отказа. Веднага след това дъщеря му Горица Додик проговори и заяви, че е съгласна той да се извини, "но на кравите, защото ги е обидил, като е сравнил "журналистката" с тях".

Заедно с брат ѝ Игор тя беше поставена в "черния списък" на САЩ, в който преди това беше включен Додик.

По американски данин, от 2021 г. насам Додик е увеличил участието на сина си и дъщеря си в политически и бизнес дейности в рамките на Република Сръбска, което предизвиква безпокойство, че РС се превръща по-скоро в семеен бизнес, отколкото политическо образувание в рамките на Босна и Херцеговина.

Горица Додик "благодари" на САЩ, заявявайки, че "в днешно време няма по-голяма привилегия от това да си в черния списък".

„Това е доказателство, че не сме агресори и престъпници като вас. Ръцете ви са окървавени до лактите. Който ви подкрепя е съучастник в чудовищните ви престъпления по света.“ - написа тя в социалната мрежа Х.

Наскоро тя обяви, че закрива основаната от нея фондация "Сръбска къща", тъй като банката закри сметката на фондацията заради американските санкции.

Радио Свободна Европа разкри, че Игор Додик и сестра му Горица са собственици на три компании за овощарство и един ресторант. Общата стойност на тези компании е около 7,5 милиона евро. Горица Додик е собственик на компанията "Агро Воче" от Лакташ, която се занимава с отглеждане на плодове и е на стойност 1,25 млн. евро. Тя беше съсобственик на аптека "Green Line" с Нина Шкърбич, дъщеря на бившия министър на здравеопазването на РС Ранко Шкърбич. Това дружество е ликвидирано, пише РСЕ.

Игор и Горица Додик са съсобственици и на компанията "Глобал либърти", чиято основна дейност също е овощарство и е на стойност около 60 000 евро. Горица Додик и съпругата на Игор - Ивана Додик са съсобственици на ресторант "Агапе" в универсалния магазин "Боска" в Баня Лука. Съпругът на Горица, Павле Чорович, е собственик на компанията "Агро Дестил" на стойност около 1,13 милиона евро, с основна дейност дестилиране на алкохол. През май 2023 г. Чорович регистрира и компанията "Monte Block", чиято основна дейност е строителството на сгради.

През миналата година Горица влезе в спор с Небоиша Кръстич в тогавашния Twitter (X). Поводът беше публикация на Кръстич, че Додик е "руски проект, който пречи на Сърбия да укрепи и защити своите интереси".

Преди две години Горица Додик, вестник Informer и собственикът му Драган Вучичевич влязоха в ожесточен сблъсък в социалната мрежа по повод участието на биячи от Сърбия в изборите в Босна и Херцеговина.

Горица сподели видео на телевизия BN, в което се твърди, че "заснети бандити" са докарани от Сърбия за общите избори в Босна и Херцеговина, за да създадат, според нея, безредици и да бъдат представени като "Додиците" (хора на Додик). Малко по-късно в портала Informer беше публикувана статия със заглавие „Скандално! Додик, чрез портала на сина си, атакува вероломно президента на Сърбия". Тогава Горица Додик сподели статията на Informer с думите: „Абе хора, вие нормални ли сте? След интервюто с изнасилвач, Informer продължава да изнасилва хората с лъжи.“

След като подкрепи осъдения военнопрестъпник и лидер на босненските сърби Ратко Младич в Twitter, социалната мрежа премахна поста ѝ.

Младич беше осъден на доживотен затвор в Хага за военни престъпления в Босна и Херцеговина, включително геноцида в Сребреница през 1995 г., но Горица Додик написа в туит: „Да живее Република Сръбска! Да живее Ратко Младич! Да живеят всички герои на армията на Република Сръбска!"

През лятото на 1995 г., в защитения анклав Сребреница, силите на босненските сърби, командвани от Младич, за часове избиват над 9 000 души - босненски мюсюлмани. До момента са идентифицирани телата на близо 8 800 от тях, които са погребани в Поточари край Сребреница.

Горица е завършила гимназията по икономика в Баня Лука, а след това икономическа специалност в Кипър. Тя става директор на маркетингова агенция и спортно радио "Igokea" и е ръководител на кабинета на тогавашния министър на икономическите връзки с чужбина Желка Цвиянович, докато баща ѝ е министър-председател на РС. Омъжена е за Павле Чорович и двамата имат четири деца. /БГНЕС