Обявиха изненадващо почивен ден за Запорожката АЕЦ, Киев очаква провокации

"Окупаторите обявиха неочакван "почивен ден" в Запорожката атомна електроцентрала. На 19 август в Запорожката АЕЦ ще бъде само експлоатационният персонал. На всички останали служители ще бъде забранено да влизат. Известно е също, че представителите на "Росатом", които напоследък са били непрекъснато в централата, спешно са напуснали територията на съоръжението". За това съобщава Главното разузнавателно управление на Украйна, изразявайки тревога, че най-вероятно Русия готви провокации. 

Украинското разузнаване също отбелязва, че по същото време руското министерство на отбраната е заявил, че украинските въоръжени сили уж подготвят "терористичен акт". В доклада се казва, че по време на посещението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Украйна се подготвя провокация на високо равнище, за да се обвини Русия за причиненото бедствие. 

"Според наличната информация става ясно, че след мащабния обстрел на атомната електроцентрала в Запорожие окупаторите могат да "вдигнат залозите" и да организират истинска терористична атака срещу най-големия ядрен обект в Европа по време на посещението на генералния секретар на ООН в Украйна", заявиха от Главното управление на разузнаването.

Днес, 18 август, персоналът на Запорожката атомна електроцентрала призова света да не допуска непоправимото заради безотговорността и безумието на руските окупатори.

На 11 август украинският президент Володимир Зеленски заяви, че има увереност, че траекторията на крилатите ракети, с които Русия обстрелва територията на Украйна, не минава случайно над украинските атомни електроцентрали. Според държавния глава обаче Русия може да предизвика най-голямата радиационна авария в историята в Запорожката атомна електроцентрала.

Опасенията на Володимир Зеленски съвсем не са без основание, тъй като през август руските нашественици обстрелваха няколко пъти окупираната Запорожка АЕЦ. Освен това окупаторите са разположили и военен склад в централата и са скрили тежка артилерия между ядрените блокове, твърдят запознати с темата източници.