Обявиха за международно издирване бивш вицепремиер на Албания

Специалната структура за борба с корупцията на Албания (SPAK) обяви бившия вицепремиер Арбен Ахметай за международно издирване.

Уведомени са Международната организация на криминалната полиция (Интерпол) и други международни правоприлагащи органи.

Официални източници от Специалната прокуратура потвърдиха новината пред Евронюз Албания.

На 14 юли албанският парламент гласува за сваляне на имунитета на Арбен Ахметай като член на парламента, с което проправи пътя за неговия арест, както и за претърсване на имотите му.

117 депутати, сред които и министър-председателят Еди Рама, гласуваха в подкрепа на искането на SPAK за ареста на Ахметай, а трима депутати, присъствали на заседанието, се въздържаха.

След като гласува в подкрепа на свалянето на имунитета на Ахметай, министър-председателят Еди Рама заяви, че от правосъдните институции зависи да проведат задълбочено разследване и да заключат дали Ахметай е виновен или не.

Премиерът напомни, че Социалистическата партия няма да толерира никого, който злоупотребява със служебното си положение за лични облаги.

Съобщава се обаче, че Ахметай е напуснал Албания. Според адвоката му Хенрик Лигори бившият вицепремиер в момента е във Великобритания заедно с дъщеря си и ще се върне в Албания, когато смята, че "истината ще бъде разкрита".

В няколко поста във Фейсбук Ахметай твърди, че е бил заплашван и че воденото срещу него разследване е насочено изключително срещу личността му.

През юни SPAK разпитва Ахметай в продължение на почти шест часа, тъй като разследванията срещу него се разширяват в четири направления: пране на пари, пасивна корупция, невярно деклариране на богатство и злоупотреба със служебно положение.

Миналата седмица SPAK наложи превантивен запор на шест имота, принадлежащи на Ахметай, както и на документи, представляващи интерес, лаптопи, мобилни телефони, USB драйвэри, намерени в тези имоти. Запорирани са и две банкови сметки на Ахметай на стойност 124 300 евро.

Разследването срещу Арбен Ахметай е започнало през 2022 г. и до момента Специалната прокуратура е открила недекларирани имоти и инвестиции на бившия вицепремиер за 20 години, както и косвени плащания, получени като подкупи от бизнесмените Клодиан Зото и Мирел Мертири, възлизащи на 491 000 евро.

Арбен Ахметай е заемал няколко важни длъжности през десетте години на управление на министър-председателя Еди Рама в Албания. Бил е директор на данъчната служба, министър на икономиката и предприемачеството, министър на финансите, заместник министър-председател и министър на възстановяването. /БГНЕС