Очаква се позиция на България по ултиматума на Митрофанова, срокът изтича точно в 12 часа

Позицията на България по нотата на руския посланик в София Елеонора Митрофанова, с която тя настоява до 12 часа да бъдат оттеглени исканията за отзоваване на 70 дипломати и служители на руските представителства у нас, се очаква днес. 

След изслушване на председателски съвет в Народното събрание късно снощи министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска съобщи, че очаква указания от премиера. Запитана дали има данни, че всички 70 души са работили срещу интересите на България, Генчовска отговори: Трябва да попитате ДАНС, във Външно министерство пристигат само имена с лични данни. Няма доклад, има две писма със списъци, подписани от председателя на ДАНС.

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че председателският съвет на Народното събрание не може да се занимава с провеждане на следствие. Става дума за изключително сложни процеси, административни, политически, които в момента бяха представени по определен начин, посочи той. Докато не се изясни цялата картина, всичко, което ще чувате, ще бъдат най-различни интерпретации, коментира Иванов.

Има два списъка с лица, за които ДАНС твърди , че има различна степен на опасност за националните интереси, посочи Иванов. "Ако ДАНС твърди, че е включило в тези списъци хора, за които не е имало достатъчно основания, това повдига въпроса за отговорността на председателя на ДАНС защо го е направил. Но това са неща, които ние не можем в председателския съвет да ги установяваме", коментира той.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че на председателския съвет е обсъден фактическият състав на докладите, които са били представени на Съвета за сигурност при премиера. Според Костадинов Петков е използвал структурите на държавната власт за лична политическа изгода и ще сезира прокуратурата за това. "Точно поради тази причина ще изготвим сигнал до прокуратурата и ще искаме Кирил Петков да бъде незабавно разследван", каза Костадинов.

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви, че Кирил Петков създава хаос в държавата, защото си отива от власт. И го обвини в лъжа.

"Вие чухте ли ме какво ви казах, че той е лъжец. Лъже. Няма нито един доклад на ДАНС. Няма никакво решение на съвета. Има устни разпореждания. На този съвет са обсъждали съвсем различно нещо. Външно са предлагали реципрочно намаляване на дипломатическите корпуси, защото руснаците са повече от нас, но това не е шпионаж. Това е друга процедура и трябва един месец", посочи Тошко Йорданов.