Офицер от ВМС на САЩ: Добре, че Киев не се вслуша в съветите на американците, ВСУ щеше да загуби бойната си мощ

Украйна има нужда от оръжия и боеприпаси, а не от безплатни военни оценки, смята Сет Кропси

снимка: InformNapal

снимка: InformNapal

Контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) достигна повратна точка и - за да постигне успех, Киев се нуждае не от безплатни оценки и съвети, а от оръжия и боеприпаси. Това коментира бившият офицер от ВМС на САЩ и служител на Пентагона и настоящ председател на Йорктаунския институт Сет Кропси в статия за американския вестник The Wall Street Journal, цитиран от "Фокус".

"Констраофанзивата на Украйна достигна повратна точка. Отбранителните линии на Русия ще се огънат, ако бъде дадено достатъчно време за това. Но това изисква много военна подкрепа от САЩ. Ако Киев иска да успее, Вашингтон трябва да му достави важни оръжия и боеприпаси, а не безплатни военни оценки“, пише Кропси в статията си.

По думите му професионалният анализ на усилията на Украйна е оскъден поради липса на опит. След разпадането на Съветския съюз американските и руските военни прекратиха контрола върху военните действия, тъй като "им липсваха опитни противници, с които да се сравняват“.

"Мнението сред военните лидери на САЩ, че украинците трябва да се съсредоточат върху един ключов град в района на Запорожие, също е глупост, като се има предвид, че врагът разполага с мощни линии на отбрана и мобилни резерви и нито една от страните не може да получи контрол в небето“, обяснява бившия офицер от американския флот.

Той добавя, че опитът за пробив без манипулиране на руските сили би бил катастрофален, "колкото и призивите от Запада да изискват удар в американски стил“.

"Ако Украйна се беше вслушала в американските съвети чрез изданията The Washington Post и The New York Times, тя щеше да разположи половин дузина бригади върху мощна руска отбрана, щеше да позволи на Русия да концентрира собствените си резерви и нейната бойна мощ щеше да бъде заличена за няколко дни“, обобщава Сет Кропси.