Официално: България посреща Унгария на Националния стадион от 19:00 часа

България ще посрещне Унгария в европейска квалификация на 16 ноември на Националния стадион "Васил Левски". Това обявиха от Унгарската футболна федерация. Двубоят ще се проведе пред празни трибуни, като ще започне в 19:00 часа наше време.

Ето какво написаха от Унгарската федерация в "Х":

„УЕФА информира унгарската федерация тази сутрин, че по искане на Българската федерация квалификационният мач за Европейското първенство в четвъртък ще се проведе в София при закрити врата. Срещата ще започне в 18:00 часа унгарско време.

Двубоят с България, който е изключително важен за унгарския национален отбор, доведе до безпрецедентна ситуация в международния футбол. По искане на Българската федерация, УЕФА промени мястото на мача за първи път миналата седмица и за втори път днес и нареди да се проведе мач при закрити врата. Важно е да се подчертае, че според правилата УЕФА има право да вземе такова решение в извънредна ситуация, каквато е риск за сигурността, а гостуващата федерация няма право на вето върху подобно решение. С оглед на гореизложеното, Унгарската федерация се опита да действа по спортен начин миналата седмица и въпреки че - главно поради феновете на унгарския национален отбор - не се съгласи с късната промяна на мястото и особено с решението при закрити врата, тя беше принудена да приеме решението и не коментира събитията публично.

Въпреки това, сега, когато имаше пълен хаос около мястото няколко дни преди мача, трябва ясно да се заяви: това, което организационната федерация направи през последните седмици, е безпрецедентно, напълно неоправдано и грубо неспортсменско. Дори семейна почивка не може да бъде организирана по този начин, да не говорим за международен футболен мач с висок залог, включващ много хора и привличащ милиони. Българската федерация постави както УЕФА, така и Унгарската федерация в невъзможна ситуация: възползвайки се от факта, че и двете организации имат предвид спортсменството и винаги се стремят да решат въпроса за квалификацията на терена.

Въз основа на правилата ситуацията е ясна: ако унгарският национален отбор не пътува до определеното в момента място, той ще загуби мача, без да играе, което очевидно е неприемлив вариант за всички обичащи футбола унгарци. Затова МЛСС се адаптира към решението, унгарският тим утре заминава за София и излизайки на терена в четвъртък, ще направи всичко възможно да се пребори за квалификация за Европейското първенство, с подкрепата на феновете отдалеч“.

Припомняме, че от БФС, по препоръка на УЕФА, преместиха първоначално насрочения двубой с унгарците за Пловдив от София. Строителни дейности обаче попречиха на евентуалното провеждане на мача на „Колежа“ под тепетата. Възникна вариант евроквалификацията да се играе в Кърджали, но в крайна сметка мачът ще бъде в столицата, в различен от първоначално насрочения час – 19:00 вместо 21:45.

Очаква се да има протести срещу сегашното ръководство на БФС както на стадиона, така и извън него – преди, по време и след мача с „маджарите“, които се борят за класиране на Евро 2024, докато България е извън играта. Двубоят ще бъде официален дебют за новия селекционер Илиан Илиев. /БГНЕС